Preşedintele chinez îşi întrerupe vizita în Italia din cauza violenţelor din Xinjiang

Preşedintele chinez, Hu Jintao, aflat în vizită oficială în Italia, pentru a participa la summitul G8, a decis să îşi întrerupă călătoria şi să se întoarcă în China, din cauza situaţiei din Xinjiang, unde violenţele s-au soldat cu 150 de morţi, potrivit agenţiei Ansa.

14 afișări
Imaginea articolului Preşedintele chinez îşi întrerupe vizita în Italia din cauza violenţelor din Xinjiang

Preşedintele chinez îşi întrerupe vizita în Italia din cauza violenţelor din Xinjiang (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dată fiind agravarea tulburărilor din Xinjiang, preşedintele Hu Jintao a decis să îşi devanseze întoarcerea în China şi să nu mai participe la summitul G8", ale cărui lucrări încep miercuri la L'Aquila, în centrul Italiei, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri agenţia italiană, citându-l pe Tang Heng, consilierul politic I din cadrul Ambasadei chineze la Roma.

Hu Jintao, care se află în vizită în Toscana, la Pisa, "se pregăteşte să părăsească acest oraş pentru a se întoarce la Beijing", potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele chinez, care a sosit în Italia duminică, s-a întâlnit luni cu omologul său, Giorgio Napolitano, şi cu premierul Silvio Berlusconi.

Şeful statului italian a abordat în timpul întâlnirii sale cu Hu Jintao problema drepturilor omului în China, iar Silvio Berlusconi a analizat împreună cu interlocutorul său relaţiile economice bilaterale.

O serie de acorduri comerciale în valoare totală de peste un miliard de euro au fost semnate în cadrul întâlnirii dintre Berlusconi şi Hu Jintao.

Preşedintele chinez a părăsit luni seara Roma pentru a merge la Veneţia, unde a petrecut o parte a dimineţii, marţi, după care a plecat în vizită în Toscana, la Florenţa şi la Pisa.

În Toscana se află o importantă comunitate chineză, care activează în domeniul fabricării de textile.

Potrivit unor surse chineze de la L'Aquila, citate de Ansa, delegaţia de la Beijing va participa, totuşi, la lucrările summitului G8, în pofida absenţei preşedintelui.

Din G8 fac parte Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia. Lucrările summitului încep miercuri, în jurul orei 11.00 GMT (14.00, ora României), cu un dejun de lucru.

China urmează să participe la cea de a doua zi a lucrărilor, joi, când G8 se va extinde cu încă cinci ţări în curs de dezvoltare (Mexic, China, Africa de Sud, Brazilia şi India), împreună cu Egiptul.

Noi conflicte etnice au izbucnit marţi la Urumqi, capitala regiuni Xinjiang, unde mii de etnici han, înarmaţi cu bastoane, lopeţi şi macete au ieşit pe stradă pentru a se răzbuna în urma revoltei uigurilor, etnici musulmani turcofoni din această regiune, confruntări care s-au soldat duminică cu 156 de morţi şi circa 1.000 de răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici