Preşedintele cipriot turc este optimist în privinţa unui acord în 2014

Preşedintele cipriot turc Dervis Eroglu a apreciat, luni, că este posibil să se ajungă la o rezolvare a problemei cipriote în cursul acestui an, în urma reluării negocierilor cu partea cipriotă greacă, sub egida ONU.

132 afișări
Imaginea articolului Preşedintele cipriot turc este optimist în privinţa unui acord în 2014

Preşedintele cipriot turc Dervis Eroglu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am reluat recent negocierile şi am încercat să ne rezolvăm divergenţele cât mai repede posibil", a declarat Eroglu după ce a fost primit de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

"Credem că un acord este posibil în cursul anului şi apoi îl vom putea finaliza şi supune separat unor referendumuri simultane în 2014" în cele două părţi ale insulei, a adăugat el, promiţând să "negocieze de bună-credinţă".

Ciprul este împărţit în două de la invazia părţii de nord de către Turcia, în iulie 1974, ca reacţie la o lovitură de stat comisă de naţionaliştii ciprioţi greci pentru alipirea insulei la Grecia.

O primă tentativă de reunificare a eşuat în 2004 - ciprioţii greci refuzând condiţiile prin referendum - iar negocierile sub egida ONU au rămas fără rezultat, după care au fost întrerupte în 2012.

Discuţiile directe între nord şi sud au fost reluate în februarie, sub egida ONU şi graţie sprijinului marcat al Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici