Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: O nouă relaţie UE-Marea Britanie, posibilă în şapte ani, în cazul unui Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că ieşirea Marii Britanii din UE ar fi o contralovitură geopolitică pentru statul britanic şi că o nouă relaţie între Marea Britanie şi UE ar fi posibilă în şapte ani în acest caz, relatează Associated Press.

2053 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: O nouă relaţie UE-Marea Britanie, posibilă în şapte ani, în cazul unui Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: O nouă relaţie UE-Marea Britanie, posibilă în şapte ani, în cazul unui Brexit (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Într-un interviu acordat cotidianul german Bild, publicat luni, Tusk a afirmat că un vot negativ în cazul referendumului de pe 23 iunie privind apartenenţa Marii Britanii la UE "va reprezenta nu doar o contralovitură economică, ci şi una geopolitică pentru Marea Britanie".

El a mai subliniat că nimeni nu poate prevedea consecinţele pe termen lung în cazul ieşirii Marii Britanii din UE, dar şi-a exprimat îngrijorarea că o astfel de decizie "ar putea fi începutul destrămării nu doar a Uniunii Europene, ci a întregii civilizaţii politice a Occidentului".

Potrivit lui Tusk, încheierea tratativelor dintre Marea Britanie şi UE ar dura în jur de doi ani, iar negocierile privind o nouă relaţie între cele două părţi, încă cinci ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici