Preşedintele Cubei Raul Castro susţine o reformă treptată a legii migraţiei aplicată de 50 de ani

Preşedintele cubanez Raul Castro şi-a reafirmat vineri intenţia de a promova o reformă treptată a legii migraţiei care ar înlătura din restricţiile aplicate cubanezilor la călătoria în străinătate de o jumătate de secol.

195 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Cubei Raul Castro susţine o reformă treptată a legii migraţiei aplicată de 50 de ani

Preşedintele Cubei Raul Castro susţine o reformă treptată a legii migraţiei aplicată de 50 de ani (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Reafirm angajamentul de a introduce treptat schimbările necesare în această problemă complexă" a legii migraţiei, a afirmat liderul statului cubanez în încheierea celei de-a doua sesiuni anuale a adunării naţionale.

"După autorizarea vânzării de vehicule şi locuinţe, mulţi consideră ca fiind urgentă aplicarea unei noi politici privind migraţia, uitând circumstamţele excepţionale cu care se confruntă Cuba sub asediul impus de politica de interferenţă şi subversiune a guvernului Statelor Unite", a explicat preşedintele cubanez.

"Aşa cum era de aşteptat, îndemnurile nu lipsesc, bune sau rele, pentru a accelera circulaţia şi pentru a ne impune ritmul şi sfera de aplicare a măsurilor care urmează a fi adoptate ca şi cum ar fi vorba de ceva neimportant şi nu de destinul revoluţiei din patria noastră", a continuat acesta.

"La 1 august, în faţa Parlamentului am abordat public acest subiect explicând că suntem în curs de elaborare a unei modernizări a politicii privind migraţia şi că vom avansa în funcţie de condiţiile oferite de prezent şi viitorul previzibil", a mai adăugat preşedintele.

"Astăzi, îmi reafirm intenţia de a introduce treptat schimbările necesare în această problemă complexă, în acelaşi timp evaluând în totalitatea lor efectele favorabile şi nefavorabile ale fiecărei măsuri pe care o vom adopta", a asigurat preşedintele.

Împreună cu deschiderea pieţei pentru vehicule şi locuinţe, reforma restricţiilor severe privind călătoriile este una dintre cele mai aşteptate de către populaţie, acestea aflându-se în vigoare de peste 50 de ani.

Printre măsurile considerate se numără mai ales eliminarea permiselor de intrare şi ieşire din ţară şi conceptul de emigrare "definitivă" care implică confiscarea de către stat a tuturor bunurilor emigrantului şi imposibilitatea acestuia de a se întoarce în Cuba.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici