Preşedintele Iranului susţine că noile sancţiuni din partea Statelor Unite încalcă acordul nuclear: Teheranul va rezista presiunii

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat, miercuri, că noile sancţiuni economice dictate împotriva Iranului contravin prevederilor din acordul nuclear semnat de ţara sa cu puterile lumii şi a promis că Teheranul va rezista presiunii, relatează site-ul agenţiei Reuters.

414 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iranului susţine că noile sancţiuni din partea Statelor Unite încalcă acordul nuclear: Teheranul va rezista presiunii

Preşedintele Iranului susţine că noile sancţiuni din partea Statelor Unite încalcă acordul nuclear: Teheranul va rezista presiunii

Marţi, Administraţia Donald Trump a aplicat noi sancţiuni economice asupra a 18 persoane şi organizaţii iraniene acuzate că sprijină dezvoltarea rachetelor balistice de către regimul de la Teheran.

"Unele acţiuni ale americanilor sunt împotriva spiritului şi chiar a literei acordului nuclear ... sunt duplicitare. Vom rezista acestor planuri şi acţiuni, o mare naţiune precum Iran va avea un răspuns adecvat. Unul dintre scenariile americanilor este de a acţiona în aşa fel încât să-i facă pe iranieni să spună că nu-şi respectă angajamentele ... Cred că americanii vor eşua, deoarece vom respecta întotdeauna angajamentele noastre internaţionale", a spus Rouhani pentru televiziunea de stat iraniană.

Totodată, preşedintele iranian consideră că "Statele Unite, care au eşuat în repetate rânduri să-şi îndeplinească obligaţiile, nu pot pretinde că sunt un promotor al drepturilor omului, statului de drept, stabilităţii şi securităţii în lume".

Rouhani a amintit că SUA au încălcat Acordul de la Paris, angajamentele faţă de Cuba, contracte semnate în America de Nord şi Asia de Est.

"Gloria şi poziţia politică ale oricărui stat din lume sunt bazate pe respectul şi încrederea din partea celorlalţi, în baza angajamentelor luate. Prezenţa americanilor în regiune a condus la escaladarea conflictelor ... nu au reuşit să ia nicio măsură împotriva teroriştilor şi să aducă stabilitatea. Americanii au acţionat doar împotriva populaţiei irakiene, siriene şi din ţările învecinate ... împotriva celor care luptă pentru salvarea regiunii de terorism", a mai spus preşedintele Iranului.

Miercuri, Parlamentul iranian a discutat contramăsuri, inclusiv creşterea fondurilor pentru programele de rachete balistice, ca urmare a celor mai recente sancţiuni din partea SUA.

Sancţiunile economice din partea Statelor Unite dispun îngheţarea activelor deţinute de către persoanele sau organizaţiile respective şi le interzic cetăţenilor americani să facă afaceri cu acestea.

"Entităţile şi persoanele sancţionate au susţinut armata Iranului, prin dezvoltarea dronelor şi a echipamentului militar, prin producerea de ambarcaţiuni şi prin procurarea de componente electronice. Alte persoane au orchestrat furtul unor programe de software din SUA şi din Occident, care au fost vândute apoi către guvernul iranian", potrivit unui comunicat al Departamentului de Trezorerie din SUA.

Luni, Administraţia Trump a certificat în faţa Congresului SUA că Iranul respectă din punct de vedere tehnic acordul nuclear din 2015 şi poate continua să beneficieze de relaxarea sancţiunilor. Pe de altă parte, oficialii americani au precizat că "este foarte clar că Iranul nu acţionează în spiritul acelui acord".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici