Preşedintele Israelului: Nu putem nega faptul că polonezii au participat la Holocaust

Colaborarea polonezilor cu naziştii în timpul Holocaustului nu poate fi ignorată, a declarat joi preşedintele israelian Reuven Rivlin, în cadrul unei întrevederi cu omologul său polonez Andrzej Duda în oraşul Oswiecim din nordul Poloniei, relatează site-ul publicaţiei Haaretz.

2185 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Israelului: Nu putem nega faptul că polonezii au participat la Holocaust

Preşedintele Israelului: Nu putem nega faptul că polonezii au participat la Holocaust

Rivlin şi Duda au participat, alături de peste 20.000 de oameni, la Marşul celor Vii de la fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau, în memoria victimelor Holocaustului.

"În ciuda relaţiei excepţionale dintre cele două popoare, cerem Poloniei să-şi asume responsabilitatea pentru studiul cuprinzător al Holocaustului. Nu degeaba descriem lagărele morţii ca lagăre ale naziştilor şi ale celor care i-au ajutat. Nu există nicio îndoială că mulţi polonezi au luptat împotriva regimului nazist, dar nu putem nega faptul că Polonia şi polonezii au contribuit la anihilarea evreilor în timpul Holocaustului. Oamenii de stat trebuie să modeleze viitorul, iar istoricii au datoria de a descrie trecutul. Unul nu trebuie să se implice în zona celuilalt", a spus preşedintele israelian.

La 6 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.

"Există controverse în privinţa legii, dar vreau să repet că Parlamentul polonez nu are intenţia de a împiedica supravieţuitorii să-şi prezinte mărturiile. Eu, în calitate de preşedinte al Poloniei, doresc să apăr istoria - inclusiv părţile sale dificile pentru polonezi", a spus Andrzej Duda.

Preşedintele Poloniei a mai precizat că a existat un "comportament inacceptabil" din partea unor polonezi în timpul Holocaustului, subliniind că nu-i este frică să vorbească despre asta. Cu toate acestea, Duda consideră că "nu a existat o ură sistematică împotriva evreilor, pentru că ei înşişi erau cetăţeni ai Poloniei".

Statele Unite, Franţa şi Israelul au criticat vehement adoptarea legii privind Holocaustul, percepută ca o măsură de forţă impusă de către formaţiunile naţionaliste şi o tentativă de a "rescrie istoria". Administraţia de la Washington a transmis că legea ar putea submina "libertatea de exprimare şi discursul academic şi ar conduce la o deteriorare a relaţiilor Poloniei cu Statele Unite şi Israel".

Şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cuvântul ebraic "Holocaust" este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici