Preşedintele Italiei îl îndeamnă pe Berlusconi să accepte condamnarea, sugerând că l-ar putea graţia

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, l-a îndemnat pe Silvio Berlusconi să accepte condamnarea la închisoare, sugerând însă că este posibil să îl graţieze, scrie Corriere della Sera.

534 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Italiei îl îndeamnă pe Berlusconi să accepte condamnarea, sugerând că l-ar putea graţia

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avocatul lui Silvio Berlusconi, Piero Longo, a declarat miercuri că va cere graţierea din partea preşedintelui Giorgio Napolitano. Ulterior, pe fondul polemicilor, avocatul fostului premier italian a revenit asupra afirmaţiilor, explicând: "Nu am spus aşa ceva. Am spus doar că primul care va afla de cererea de graţiere va fi şeful statului".

La rândul său, preşedintele Giorgio Napolitano a îndemnat forţele politice din Italia să asigure stabilitatea. Referindu-se la situaţia lui Berlusconi, Giorgio Napolitano a precizat: "Trebuie să dea dovadă de curaj, să accepte condamnarea".

Întrebat însă dacă există posibilitatea graţierii liderului principalului partid din Italia, Napolitano a răspuns: "Când atmosfera politică va fi mai destinsă şi va fi solicitată graţierea sau comutarea pedepsei, voi examina cererea cu mintea deschisă şi fără prejudecăţi".

Condamnarea lui Berlusconi riscă să genereze o criză politică de proporţii, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susţinut atât de Partidul Democrat (centru-stânga), cât şi de formaţiunea lui Berlusconi, PdL (centru-dreapta). Miniştrii şi parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi au avertizat că sunt pregătiţi să demisioneze în semn de protest faţă de condamnarea definitivă a fostului premier, care, imediat după sentinţă, a solicitat reformarea justiţiei, ameninţând cu alegeri anticipate.

Liderul Partidului Democrat (PD, centru-stânga), formaţiune aflată la guvernare alături de Partidul Poporul Libertăţii, i-a cerut lui Silvio Berlusconi să demisioneze din funcţia de senator, după confirmarea condamnării pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset. În replică, partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), le-a cerut partenerilor de guvernare din Partidul Democrat (PD) să înceteze atacurile personale la adresa fostului premier, avertizând că, altfel, există riscul căderii Guvernului de uniune.

Berlusconi, preşedintele Partidului Poporul Libertăţii (PdL), aflat la guvernare împreună cu Partidul Democrat, rămâne senator, în pofida confirmării deciziei de condamnare la închisoare pentru fraude fiscale. Premierul Enrico Letta încearcă să evite destrămarea coaliţiei guvernamentale, pentru a nu fi nevoit să demisioneze, în contextul în care Guvernul de uniune, aflat în funcţie de doar trei luni, depune eforturi pentru a contracara cea mai gravă criză economică cu care se confruntă Italia după al II-lea Război Mondial. Dacă Berlusconi va demisiona, PdL probabil va retrage sprijinul acordat Guvernului de uniune, situaţie care va genera alegeri anticipate, o perspectivă care întâmpină rezistenţa preşedintelui Giorgio Napolitano şi a premierului Enrico Letta.

Silvio Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii. Procuratura a trimis Senatului mandatul de punere în aplicare a sentinţei, iar legea prevede ca, în cazul unei condamnări definitive, demiterea din funcţie să fie validată de Camera parlamentară din care face parte persoana condamnată. Conform Articolului 1 din Decretul lege din 31 decembrie 2012, aprobat de fostul Guvern Mario Monti, "nu pot candida şi nu pot continua să fie deputaţi sau senatori cei care au fost condamnaţi definitiv la pedepse de peste doi ani de închisoare". Printre delictele menţionate în această lege figurează nu doar fapte de corupţie, ci şi fraudele fiscale, pentru care a fost condamnat Berlusconi. Astfel, Berlusconi ar putea să nu aibă dreptul de a mai candida cel puţin şase ani, indiferent dacă va fi confirmată sau nu pedeapsa suplimentară de interzicere a deţinerii de funcţii publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici