Preşedintele Pakistanului refuză să semneze noile legi privind securitatea naţională

Preşedintele pakistanez Arif Alvi a declarat duminică că a refuzat să promulge două proiecte de lege care ar da autorităţilor mai multă putere de a urmări în justiţie persoanele care comit acte împotriva statului şi armatei, o măsură pe care Ministerul de Justiţie a declarat-o neconstituţională.

2240 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Pakistanului refuză să semneze noile legi privind securitatea naţională

Sursa foto: Twitter

Proiectele de lege au fost deja adoptate de ambele camere ale parlamentului pakistanez, însă Alvi este membru al partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) al fostului premier Imran Khan, care se opune guvernului de coaliţie care a adoptat cele două proiecte de lege, potrivit Reuters.

„Dumnezeu îmi este martor, nu am semnat Official Secrets Amendment Bill 2023 & Pakistan Army Amendment Bill 2023, deoarece nu sunt de acord cu aceste legi”, a declarat Alvi pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

El a precizat că a cerut personalului său să returneze legile către legislativ în termenul prevăzut.

„Cu toate acestea, am aflat astăzi că personalul meu a subminat voinţa şi comanda mea”, a spus el.

Ministerul Justiţiei a declarat că decizia preşedintelui este de „mare îngrijorare”.

„Preşedintele are două opţiuni: fie să dea avizul conform, fie să sesizeze parlamentul cu observaţii specifice”, a precizat ministerul într-o declaraţie, adăugând că preşedintele nu a îndeplinit niciuna dintre opţiuni. „Un astfel de curs de acţiune este împotriva literei şi spiritului constituţiei”, a mai transmis ministerul.

Conform Constituţiei, dacă preşedintele nu semnează un proiect de lege sau nu îl returnează cu observaţiile sau obiecţiile sale în termen de 10 zile după ce a trecut deja prin cele două camere, acesta devine lege.

„Deoarece preşedintele nu a semnat şi nu a returnat proiectul de lege în termen de 10 zile, acesta a devenit lege”, a declarat ministrul interimar al Justiţiei, Ahmad Iran, într-o conferinţă de presă.

Ministrul interimar al informaţiilor Murtaza Solangi a declarat că comentariile lui Alvi pe contul personal de socializare nu au avut nicio autoritate, deoarece acesta nu a trimis înapoi nicio obiecţie la proiectele de lege în termenul prevăzut.

„Este doar o încercare de a crea confuzie. Nu are nicio valoare juridică”, a declarat Solangi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici