Preşedintele polonez a semnat Tratatul de la Lisabona

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a semnat sâmbătă Tratatul de la Lisabona, încheind astfel ratificarea de către Polonia a documentului.

63 afișări
Imaginea articolului Preşedintele polonez a semnat Tratatul de la Lisabona

Preşedintele polonez a semnat Tratatul de la Lisabona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Semnarea a avut loc în cursul unei ceremonii organizate la Palatul Prezidenţial din Varşovia.

"Schimbarea deciziei poporului irlandez a determinat reînvierea Tratatului şi înlăturarea obstacolelor în calea ratificării", a declarat Kaczinsky.

"Astăzi este o zi foarte importantă pentru istoria Poloniei şi a Uniunii Europene", a adăugat el.

După aprobarea Tratatului la referendumul de săptămâna trecută din Irlanda şi semnarea acestuia de către Lech Kaczynski, Cehia a rămas singurul stat membru UE care nu a încheiat încă ratificarea.

Aprobat de cele două Camere ale Parlamentului, documentul mai trebuie semnat de preşedintele Vaclav Klaus, care a refuzat să precizeze dacă va semna sau nu Tratatul. Curtea Constituţională, sesizată de un grup de senatori liberali, i-a cerut să amâne semnarea până când va anunţa o decizie privind conformitatea documentului cu Constituţia cehă.

În plus, Klaus a cerut vineri o derogare pentru Cehia în privinţa Cartei drepturilor fundamentale, document-anexă la Tratatul de la Lisabona. Derogarea ar urma să împiedice restituirea bunurilor germanilor din Sudeţi, confiscate după al Doilea Război Mondial în baza decretelor semnate de preşedintele cehoslovac Edvard Benes. Decretele Benes au dus la confiscarea bunurilor şi expulzarea din Cehoslovacia a trei milioane de germani din Sudeţi, sub acuzaţia colectivă de colaborare cu regimul nazist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici