Preşedintele Sergio Mattarella a dat termen până marţi partidelor italiene să ajungă la un acord privind formarea unui nou Guvern

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a acordat, joi, un termen de cinci zile partidelor să soluţioneze criza politică de la Roma şi să evite convocarea de alegeri anticipate, informează postul Euronews.

165 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Sergio Mattarella a dat termen până marţi partidelor italiene să ajungă la un acord privind formarea unui nou Guvern

Preşedintele Sergio Mattarella a dat termen până marţi partidelor italiene să ajungă la un acord privind formarea unui nou Guvern

Mattarella a declarat joi, după două zile de consultări cu partidele italiene, că dizolvarea Parlamentului după doar 17 luni de la ultimele alegeri nu este o decizie care ar trebui să fie luată cu uşurinţă.

Preşedintele a adăugat că mai multe partide le-au informat că încearcă să formeze o nouă majoritate guvernamentală. Mattarella le-a spus să revină marţi pentru noi consultări.

"Am datoria să cer decizii rapide", a spus preşedintele, menţionând urgenţa îndeplinirii angajamentelor Italiei faţă de Uniunea Europeană şi situaţia economică dificilă a ţării.

Mişcarea Cinci Stele negociază cu Partidul Democrat din Italia formarea unei coaliţii guvernamentale, după destrămarea alianţei dintre M5S şi Liga Nordului, situaţie care a condus la demisia premierului Giuseppe Conte.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, şi-a prezentat marţi demisia, înaintea unei moţiuni de cenzură generate de disensiunile din coaliţia guvernamentală. "Dragă Matteo Salvini, ar fi trebuit să retragi miniştrii din Guvern. Eu aş fi fost avocatul poporului, dar din cauza acestei acţiuni Guvernul acesta se încheie aici, voi merge la preşedintele ţării pentru a-i oferi demisia mea din funcţia de prim-ministru", a declarat Giuseppe Conte în Parlament înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de partidul Liga Nordului (extremă-dreapta).

Liga Nordului, condusă de vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru de Interne, a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Giuseppe Conte în contextul disensiunilor cu partenerul de guvernare, Mişcarea Cinci Stele (populistă, antisistem), condusă de Luigi di Maio.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, va decide, după această nouă rundă de consultări cu principalele partide, dacă va desemna un alt prim-ministru sau va convoca alegeri parlamentare anticipate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici