Preşedintele sirian speră că SUA vor numi un ambasador în ţara sa

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a salutat eforturile omologului său american Barack Obama în vederea dialogului, exprimându-şi totodată dorinţa de a relua relaţiile diplomatice depline şi de a avea un ambasador american în Siria, într-un interviu pentru The Guardian.

23 afișări
Imaginea articolului Preşedintele sirian speră că SUA vor numi un ambasador în ţara sa

Preşedintele sirian Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem impresia că această administraţie va fi diferită şi am primit semnale în acest sens. Dar trebuie să aşteptăm realitatea şi rezultatele", a declarat acesta, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian.

Preşedintele a precizat că vizita unei delegaţii a Congresului american la Damasc săptămâna aceasta este un "gest bun" şi "important", dar şi-a exprimat speranţa că Washingtonul va trimite un ambasador în vederea consolidării acestor relaţii.

"Un ambasador este important", a subliniat el.

Assad şi-a exprimat speranţa că Washingtonul va acţiona ca "arbitru principal" în procesul de pace din Orientul Mijlociu apreciind că "nu există nici un înlocuitor pentru Statele Unite".

El a avertizat totodată că Siria este un actor principal în acest proces. "Dacă se discută despre pace, nu se poate avansa fără noi".

Referitor la apelul lui Obama ca unele state să îşi "descleşteze pumnii", acesta a răspuns: "Noi nu am încleştat niciodată pumnii. Noi am continuat să discutăm despre pace chiar şi în timpul agresiunii israeliene în Fâşia Gaza".

Assad a revenit pe scena internaţională anul trecut cu prilejul unei vizite la Paris, iar de atunci, relaţiile Siriei cu comunitatea internaţională s-au îmbunătăţit, în special cu SUA, de la preluarea preşedinţiei de către Barack Obama.

În acelaşi timp, Washingtonul şi-a reafirmat sprijinul pentru anchetarea asasinării fostului premier libanez Rafic Hariri, pentru care a fost acuzată Siria, în pofida dezminţirii de către această ţară.

SUA acuză de asemenea Damascul că sprijină grupările "teroriste" printre care Hezbollah şi Hamas, că destabilizează Libanul şi că permite tranzitul combatanţilor pe teritoriul său pentru a lupta împotriva trupelor americane din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici