Preşedintele SPD promite să evite orice compromis greşit într-o coaliţie cu Angela Merkel

Preşedintele social-democraţilor germani, Sigmar Gabriel, le-a cerut joi delegaţilor partidului, reuniţi la Leipzig (est), să susţină proiectul de guvernare alături de cancelarul conservator Angela Merkel, promiţând că nu va face compromisuri greşite.

226 afișări
Imaginea articolului Preşedintele SPD promite să evite orice compromis greşit într-o coaliţie cu Angela Merkel

Angela Merkel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Dacă vom face acest lucru va exista o amprentă social-democrată clară asupra contractului coaliţiei, aşa că nu îmi este teamă să cer celor 470.000 de membri ai noştri să accepte această coaliţie, care este temporară". a declarat Gabriel, în faţa celor aproximativ 600 de delegaţi ai partidului adunaţi pentru trei zile în congres.

"Nu vom accepta decât compromisuri bune, nicidecum greşite", a afirmat Gabriel în aplauzele celor prezenţi, în atenţia numeroşilor membri ai SPD încă sceptici în ceea ce priveşte o alianţă cu adversarii conservatori.

La aproape trei săptămâni după lansarea oficială a negocierilor între conservatori, marii câştigători ai legislativelor de la 22 septembrie, şi social-democraţi, care au înregistrat al doilea cel mai scăzut scor electoral din istoria lor, cu 16 puncte procentuale mai puţin ca partidul lui Merkel, conturul unei eventual contract de coaliţie este încă neclar. Obiectivul este încheierea negocierilor până la 27 noiembrie.

Gabriel a enumerat o serie de condiţii pentru o alianţă cu conservatorii, precum un salariu minim universal de 8.50 de euro pe oră, într-o ţară care nu are un astfel de prag.

Preşedintele SPD a promis înainte de începerea negocierilor să consulte prin referendul cei 470.000 de membri ai SPD cu privire la acordul lor pentru o eventuală coaliţie.

Această consultare urmează să se desfăşoare între 6 şi 12 decembrie pentru ca un rezultat să fie publicat înainte de 15 decembrie, cu două zile înainte de data la care Angela Merkel ar trebui să fie aleasă lidera noului guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici