Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, anunţă că va candida pentru a fi reales în iulie

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, va candida pentru o a doua realegere pentru a-şi asigura un nou mandat de şase ani, în cadrul scrutinului prevăzut pentru 28 iulie, a anunţat sâmbătă partidul socialist aflat la putere, citat de Reuters.

194 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, anunţă că va candida pentru a fi reales în iulie

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, anunţă că va candida pentru a fi reales în iulie

Maduro, un fost lider sindical în vârstă de 61 de ani, a fost proclamat drept candidat al partidului socialist de către vicepreşedintele Diosdado Cabello şi a urcat pe scena unei mari arene sportive pentru a se adresa susţinătorilor.

„Există un singur rezultat, victoria poporului pe 28 iulie”, a spus Maduro, purtând o jachetă cu fermoar roşu aprins. „Nu au reuşit să ne oprească şi nici nu vor reuşi”.

Sondajele recente arată că 13,9% dintre venezueleni intenţionează să voteze pentru Maduro, cu mult în urma celor 54,5% ale candidatei opoziţiei Maria Corina Machado.

Dar, deşi Machado a câştigat alegerile primare ale opoziţiei în octombrie, nu era clar dacă va apărea pe buletinul de vot după ce instanţa supremă a ţării a confirmat interdicţia de a ocupa funcţii publice.

Candidaţii au termen până la 25 martie pentru a se înregistra şi a rămas neclar dacă opoziţia va numi un înlocuitor pentru Machado, care se află sub o presiune tot mai mare pentru a alege un înlocuitor.

Statele Unite au redus parţial sancţiunile impuse guvernului Venezuelei la sfârşitul anului 2023, datorită unui acord electoral cu opoziţia, dar apropierea incipientă s-a încheiat odată cu arestările unor personalităţi din opoziţie şi cu decizia instanţei în privinţa lui Machado. SUA au promis o restabilire a sancţiunilor petroliere de la jumătatea lunii aprilie.

Surse din partidul de guvernământ au declarat pentru Reuters că inversarea politicii lui Maduro s-ar putea datora scăderii popularităţii în rândul bazei sale electorale.

Venezuela a suferit o inflaţie foarte mare şi un colaps economic fără precedent de când Maduro a preluat puterea în 2013, după moartea mentorului său, preşedintele Hugo Chavez.

Ţara a cunoscut valuri intermitente de proteste împotriva partidului de guvernământ şi a lui Maduro, în special între 2014 şi 2017, soldate cu zeci de arestări şi omoruri.

Principalele partide de opoziţie au boicotat alegerile prezidenţiale din 2018 şi au refuzat, alături de SUA şi de alte ţări, să recunoască victoria lui Maduro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici