Presupuşii organizatori ai atacurilor din 11 septembrie, judecaţi în apropiere de zona "Ground Zero"

Cei cinci presupuşi organizatori ai atentatelor de la 11 septembrie 2001 vor fi judecaţi la un tribunal federal situat la doar câteva sute de metri de zona "Ground Zero", unde au avut loc atacurile teroriste.

26 afișări
Imaginea articolului Presupuşii organizatori ai atacurilor din 11 septembrie, judecaţi în apropiere de zona "Ground Zero"

Presupuşii organizatori ai atacurilor din 11 septembrie, judecaţi în apropiere de zona "Ground Zero" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procurorul general american, Eric Holder, a anunţat vineri că cei cinci acuzaţi, deţinuţi în prezent la Guantanamo, vor fi judecaţi de o instanţă din Manhattan, o zonă situată în apropierea locului unde erau Turnurile Gemene prăbuşite în septembrie 2001.

"Regulile federale ne permit să cerem pedeapsa cu moartea pentru infracţiuni de acest fel", a declarat Holder.

Presupusul organizator autoproclamat al atentatelor, Khaled Sheikh Mohammed, şi cei patru complici - Ramzi ben al-Shaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Wallid ben Attash şi Mustapha al-Hawsawi - sunt deţinuţi la Guantanamo, urmând să fie transferaţi într-un penitenciar federal peste cel puţin 45 de zile, un termen stabilit de Congres în aceste cazuri.

Decizia de judecare a celor cinci într-un tribunal de drept comun la New York a generat polemici în mediile politice şi juridice americane. În Congres, republicanii, care au încercat să împiedice transferul pe teritoriul american a deţinuţilor de la Guantanamo, au protestat faţă de anunţul viitorului proces.

"Decizia Casei Albe de a-i aduce pe suspecţii în cazul atentatelor de la 11 septembrie pe teritoriul SUA, în loc de a-i ţine la centrul securizat de la Guantanamo, este un pas înapoi pentru securitatea ţării noastre şi reprezintă un risc inutil pentru cetăţenii americani", a precizat liderul minorităţii republicane, Mitch McConnell.

Howard McKeon, un reprezentant republican în Comisia pentru Apărare, a calificat decizia drept "un risc inutil pentru cetăţenii oraşului New York".

"Teroriştii care ne-au declarat război trebuie trataţi ca nişte criminali de război şi deferiţi justiţiei la tribunale militare", a comunicat senatorul John McCain, fost adversar al lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din 2008.

Pe de altă parte, democratul Patrick Leahy, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, a salutat decizia administraţiei Barack Obama. "Prezentându-i în faţa tribunalelor de drept comun, arătăm lumii că cea mai puternică ţară de pe planetă are încredere deplină în sistemul său judiciar - un sistem respectat în lumea întreagă", a precizat senatorul.

"Transferul acestor procese spre tribunalele de drept comun este o mare victorie pentru restabilirea dreptului, în acelaşi timp pentru ameliorarea imaginii Statelor Unite în lume, o manieră de a ne asigura securitatea naţională", afirmă Anthony Romero, reprezentantul celei mai puternice organizaţii pentru drepturi civice - ACLU.

Asociaţiile rudelor victimelor atentatelor din 11 septembrie au criticat decizia. "Considerăm că este vorba despre o mare greşeală", a precizat unul din reprezentanţii asociaţiei, Ed Kowalski. "A permite unui terorist şi unui criminal de război să aibă şansa de a beneficia de protejarea drepturilor constituţionale americane este o greşeală şi aceasta nu a mai fost comisă niciodată", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici