Prigojin promite să "meargă până la capăt" pentru a răsturna conducerea militară a Rusiei

Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a promis să "meargă până la capăt" pentru a răsturna conducerea militară a Rusiei, la câteva ore după ce Kremlinul l-a acuzat de "rebeliune armată”.

1190 afișări
Imaginea articolului Prigojin promite să "meargă până la capăt" pentru a răsturna conducerea militară a Rusiei

Prigojin promite să "meargă până la capăt" pentru a răsturna conducerea militară a Rusiei

Evgheni Prigojin a declarat că luptătorii săi Wagner au trecut graniţa din Ucraina în Rusia, intrând în oraşul Rostov pe Don.

Prigojin a declarat că oamenii săi vor distruge pe oricine le va sta în cale.

Guvernatorul local i-a îndemnat pe cetăţenii de acolo să îşi păstreze calmul şi să rămână în casă.

Prigojin a afirmat că forţele sale au doborât un elicopter militar rus care "a deschis focul asupra unui convoi civil". El nu a precizat o locaţie, iar afirmaţia nu a putut fi verificată imediat.

Grupul Wagner este o armată privată de mercenari care a luptat alături de armata regulată rusă în Ucraina.

Tensiunea dintre ei a crescut în legătură cu modul în care a fost purtat războiul, Prigojin lansând critici la adresa conducerii militare a Rusiei în ultimele luni.

Vineri, liderul mercenarilor, în vârstă de 62 de ani, a acuzat armata că a lansat un atac mortal cu rachete asupra trupelor sale şi a promis că le va pedepsi. El nu a furnizat dovezi.

Autorităţile au negat atacul şi i-au cerut să înceteze "acţiunile sale ilegale", potrivit BBC.

Prigojin a declarat că "răul" din conducerea militară a Rusiei trebuie oprit şi a promis că va lupta „pentru dreptate".

"Cei care i-au ucis pe băieţii noştri şi zeci de mii de vieţi de soldaţi ruşi [în războiul din Ucraina] vor fi pedepsiţi", a spus el într-un mesaj audio postat pe Telegram.

"Vă cer să nu opuneţi rezistenţă. Oricine o va face va fi considerat o ameninţare şi va fi distrus. Acest lucru este valabil pentru orice punct de control şi aviaţie pe drumul nostru. Puterea prezidenţială, guvernul, poliţia şi garda rusă vor lucra ca de obicei. Aceasta nu este o lovitură de stat militară, ci un marş al justiţiei. Acţiunile noastre nu interferează în niciun fel cu trupele."

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, primeşte non-stop informaţii actualizate despre situaţie, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Securitatea la Moscova a fost întărită vineri seară în locaţii importante din Moscova, inclusiv clădiri guvernamentale şi facilităţi de transport, a declarat agenţia de ştiri de stat rusă TASS.

Guvernatorul regiunii ruse Lipeţk le cere, de asemenea, locuitorilor să nu meargă spre sud.

Lipeţk se află la aproximativ 280 km nord-est de cea mai apropiată graniţă ucraineană şi la peste 500 km nord de Rostov.

Scriind pe Telegram, Igor Artamonov a declarat că măsurile de securitate din regiune sunt înăsprite, cu un accent deosebit pe protejarea facilităţilor de infrastructură critică.

Într-un tweet publicat vineri seara târziu, Ministerul ucrainean al Apărării a spus simplu: "Suntem cu ochii în patru".

Casa Albă a declarat că monitorizează situaţia şi că se va consulta cu aliaţii SUA.

Generalul Serghei Surovikin, adjunctul şefului forţelor ruse din Ucraina, a cărui conducere a fost lăudată în trecut de Prigojin, i-a cerut acestuia să "oprească convoaiele şi să le întoarcă la bază".

"Suntem de acelaşi sânge, suntem războinici", a spus el într-o înregistrare video. "Nu trebuie să faceţi jocul inamicului într-un moment dificil pentru ţara noastră".

Un alt comandant de rang înalt, generalul-locotenent Vladimir Alekseyev, a descris acţiunile şefului Wagner ca fiind "o înjunghiere în spatele ţării şi al preşedintelui".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici