LIVE-TEXT   Prigojin, şeful grupării Wagner, mort într-un accident aviatic. Noi informaţii despre prăbuşirea aeronavei Embraer Legacy. Kremlinul tace, la fel şi China / Doliu la sediul Wagner / Belarus a tăiat legăturile în tabăra mercenarilor

  • Rosaviatsia a publicat lista cu numele celor care au murit la bordul avionului de afaceri al lui Prigozhin în regiunea Tver.
  • Un corespondent de război de la BBC susţine că împrejurările prăbuşirii avionului ce-l transporta pe Prigojin sunt încă misterioase.
  • Asasinarea lui Prigojin la comanda Kremlinului este muşamalizată - locul prăbuşirii avionului este izolat, iar accesul civiliilor este restricţionat de forţele de ordine ruseşti. Între timp, la Moscova şi Sankt Petersburg, mai mulţi ruşi îi aduc omagii şi flori defunctului lider al PMC Wagner.
12911 afișări
Imaginea articolului Prigojin, şeful grupării Wagner, mort într-un accident aviatic. Noi informaţii despre prăbuşirea aeronavei Embraer Legacy. Kremlinul tace, la fel şi China / Doliu la sediul Wagner / Belarus a tăiat legăturile în tabăra mercenarilor

Telegram

Kiev: Prigojin? Cu un terorist mai puţin şi mai multă instabilitate în Rusia

„Un terorist mai puţin înseamnă mai multă instabilitate în Rusia”, a declarat Yuri Sak, consilier al ministrului de externe ucrainean. „Este încă un semn că Rusia devine un stat eşuat, condus de un terorist căruia îi este frică de propriul popor. Şi din perspectiva noastră, orice face Rusia slăbită ne face mai puternici”, a declarat el pentru programul Today de la Radio 4.

Belarus a tăiat internetul în tabăra Wagner

Autorităţile din Belarus au întrerupt internetul în zona taberei grupului Wagner, în satul Tale. FranceNews24 scrie pe X (fostul Twitter), adăugând că este probabil ca preşedinţii rus şi belarus, Vladimir Putin şi Alexander Lukaşenko, să încerce să împiedice mercenarii să comunice între ei şi să coordoneze un răspuns după moartea şefului lor, Prigojin, şi mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin.

Flightradar24, schimbări bruşte de altitudine ale avionului lui Prigojin

Site-ul de urmărire a zborurilor Flightradar24 relatează că, înainte de a dispărea de pe radar, avionul care s-a prăbuşit ieri în Rusia, pe care conform autorităţilor ruse se afla Prigojin, şi-a schimbat brusc altitudinea de mai multe ori. De la 28.000 de picioare, scrie site-ul, aeronava a coborât brusc, înainte de a recăpăta altitudine şi de a ajunge la maximum 30.100 de picioare. Apoi, a scăzut brusc la 27.500 de picioare şi apoi a urcat din nou la 29.300 de picioare. În cele din urmă, a redus din nou altitudinea la 19.725 de picioare, când a dispărut de pe radar.

Putin vorbeşte la BRICS, dar nu-l menţionează pe Prigojin

Vladimir Putin şi Kremlinul tac cu privire la doborârea avionului în care se presupunea că se afla şi şi-ar fi pierdut viaţa fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Preşedintele rus, vorbind prin link video la întâlnirea BRICS care se desfăşoară la Johannesburg, a spus exclusiv despre extinderea grupului, „pentru a se asigura că influenţa sa în lume creşte”.

Şi China alege tăcerea în cazul Prigojin

Beijingul nu comentează cu privire la moartea şefului mercenarilor Wagner. „China a citit ştirile despre asta”, a fost singurul comentariu al purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, ca răspuns la o întrebare despre prăbuşirea avionului care îl avea la bord pe liderul grupului Wagner.

Parisul are „îndoieli rezonabile” cu privire la prăbuşirea avionului din Prigojin

Există „îndoieli rezonabile” cu privire la „condiţiile” accidentului aviatic în care a murit liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin: purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, a declarat într-un interviu acordat France 2.

Ieri, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus că puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să aibă de-a face cu ele.

Cadavrele din avion sunt la morgă pentru autopsie

Toate cele 10 cadavre găsite în prăbuşirea avionului privat, care se presupune că îl transporta pe fondatorul grupului Wagner, au fost duse la morgă pentru examinarea autopsiei. Acest lucru a fost relatat de presa rusă. Cadavrele au fost duse la morgă pentru examinare medico-legală din oraşul Tver. Moscow Times a raportat că telefonul lui Prigojin a fost găsit la locul accidentului, deşi trupul său nu a fost încă identificat.

Moscova începuse deja să recruteze bărbaţi în Africa

În orele premergătoare doborârii avionului în care se aflau liderii grupului Wagner, Prigojin şi Dimitri Utkin, care s-a prăbuşit ieri la câteva zeci de kilometri de Moscova, Ministerul rus al Apărării a început să recruteze bărbaţi în Africa prin agenţiile sale specializate, Convoi şi Redut. Acest lucru a fost dezvăluit de portalul iStories Media, în rusă şi engleză.

A murit şi şeful Wagner din Sudan

În lista de pasageri a avionului care s-a prăbuşit ieri lângă Moscova, pe care călătoreau cei doi şefi Wagner, Evgheni Prigojin şi Dimitri Utkin, care au murit în accident, se afla şi Alexander Totmin, şeful operaţiunilor Wagner în Sudan. Lista a fost publicată de canalul Telegram Baza. Totmin, care a luptat şi pe teren în Sudan, este considerat de site-ul ucrainean Myrotvorets drept „unul dintre bodyguarzii personali ai lui Prigojin”, precum şi responsabil pentru operaţiunile grupului în Sudan. Numele lui de război a fost „Tot”.

Cartierul general al Grupului Wagner din Sankt Petersburg a prezentat aseară o cruce formată din luminile aprinse din birouri, pentru a simboliza doliu pentru dispariţia şefului miliţiei şi a mâna dreaptă a acestuia, Dmitri Utkin.

Fost şef al CIA: este probabil ca Moscova să caute să controleze Wagner

Este posibil ca Moscova să încerce să preia controlul asupra Grupului Wagner după moartea fondatorului său, Yevgeny Prigozhin, într-un accident de avion ieri în Rusia: a declarat pentru CNN Leon Panetta fostul secretar american al apărării şi fostul director CIA. „Cred că vor fi foarte îngrijoraţi să le permită acestor tipi să continue să opereze singuri”, a spus Panetta referindu-se la mercenarii Grupului Wagner. „Aşadar, nu m-ar surprinde dacă şi-ar afirma controlul asupra Grupului Wagner în Africa, Asia şi oriunde s-ar afla”, a adăugat el. În acest sens, cred că şi membrii Grupului Wagner trebuie să-şi facă griji pentru viaţa lor”.

Rusia: fragment din avionul lui Prigojin găsit la 3,5 km de locul prăbuşirii

Un fragment din coada avionului prăbuşit pe care se presupune că a fost găsit liderul grupării paramilitare a fost găsit la 3,5 kilometri de locul accidentului.

Flori depuse la sediul Wagner. O scriitoare spune că Prigojin ar putea trăi în Africa

ISW: Putin a ordonat să fie doborât avionul lui Prigojin

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a ordonat, cel mai probabil, comandamentului militar de la Moscova să doboare avionul şefului lui Wagner, Evgheni Prigojin, pentru a răzbuna umilinţa după revolta mercenară din 24 iunie. Acest lucru a fost afirmat într-un raport al Institutului American pentru Studiul Războiului citat de presa ucraineană.

Potrivit analiştilor, reprezentanţii forţelor armate ruse, în special ministrul Apărării Serghei Şoigu şi şeful de stat major, generalul de armată Valeri Gerasimov, nu l-ar fi executat pe Prigojin fără ordinul lui Putin.

Kremlinul continuă să tacă cu privire la moartea lui Prigojin

Kremlinul tace cu privire la moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit ieri împreună cu comandantul şef al brigăzii de mercenari Dmitri Utkin, în urma prăbuşirii unui avion privat pe drumul de la Moscova la Sankt Petersburg. Toate cele 10 persoane aflate la bordul aeronavei - şapte pasageri şi trei membri ai echipajului - au fost ucise. Ieri, preşedintele rus Vladimir Putin nu a făcut nicio menţiune despre subiect, în marginea sărbătoririi celei de-a 80-a aniversări a bătăliei de la Kursk, din cel de-al Doilea Război Mondial, ocazie cu care a mulţumit „tuturor soldaţilor noştri care luptă cu curaj şi hotărâre” în operaţiune militară specială în Ucraina.

Alte detalii despre echipajul aflat la bordul avionului prăbuşit 

Împreună cu Evgheni Prigojin şi Dmitri Utkin, Valery Cekalov, unul dintre şefii adjuncţi ai PMC Wagner, se afla la bordul avionului prăbuşit în regiunea Tver.

El a supravegheat activitatea serviciului de securitate al companiei.

Mai erau la bord pilotul Alexei Levshin, care s-a angajat periodic în zborurile lui Prigozhin, însoţitoarea de bord Kristina Raspopova, care a lucrat pentru omul de afaceri pe bază de rotaţie timp de câteva luni.

Printre pasageri s-au numărat şi luptătorii Wagner PMC Serghei Propustin, Yevgeny Makaryan şi Alexander Totmin. 

Pasagerii avionului lui Prigojin sunt doi dintre cei mai apropiaţi asociaţi şi veterani ai campaniei lui Wagner din Siria.

Agenţia Federală de Transport Aerian a publicat o listă cu pasagerii care se presupune că se aflau la bordul avionului prăbuşit al lui Evgheni Prigojin .  

  • Valery Chekalov era unul dintre managerii Concorde, unul dintre cei mai apropiaţi de Prigogin. El a supravegheat toate proiectele „civile” ale lui Prigojin în străinătate şi a fost responsabil pentru sprijinul logistic al grupului Wagner. Cekalov a fost cel care a condus JSC Neva, fondatorul Euro Polis LLC, de care erau legate toate proiectele siriene şi africane.
  • Dmitry Utkin  - era mâna dreaptă a lui Prigojin în PMC Wagner, responsabil cu pregătirea de comandă şi luptă.
  • Yevgeny Makaryan, poreclit ca „Makar” - el s-a alăturat grupării Wagner în martie 2016 . El a făcut parte din cel de-al patrulea detaşament de asalt Wagner din Siria, care a fost atacat de avioanele americane lângă Khsham în ianuarie 2017.
  • Sergey Propustin, poreclit ca „Kedr” - S-a alăturat lui Wagner în martie 2015. A luptat în al doilea detaşament de recunoaştere şi asalt. Prigojin a înrolat de acolo mulţi gardieni personali.
  • Alexander Totmin 
  • Nikolai Matuseev  - nu se regăsea pe listele Wagner, fiind doar un anume ,,Nikolai Matusevich" . El era în gruparea  Wagner din ianuarie 2017 şi a servit ca trăgător în cel de-al patrulea detaşament de asalt din Siria.

Între timp, soţia lui Prigozhin, Lyubov, îşi continuă vacanţa planificată de mult în India, transmite o sursă apropiată familiei Prigojin. 

 

Asasinarea lui Prigojin la comanda Kremlinului, muşamalizată 

Drumul care duce la locul prăbuşirii avionului lui Prigojin este blocat, iar poliţia solicită şoferilor să întoarcă, invocând că sunt în derulare „acţiuni de anchetă”.  

Locul prăbuşirii avionului lui Prigojin a fost izolat pe o rază de 4 kilometri.
 
Pe lângă poliţia rutieră, sunt alături şi forţele de securitate dotate cu mitraliere.
 
Comunicarea celulară este intermitentă.
 
A fost amenajat şi un cordon în zona în care a căzut coada avionului lui Prigojin. Dar sunt mult mai puţini militari ruşi şi agenţi de securitate. 
 
Oficial, autorităţile ruse nu au confirmat decesul lui Prigojin şi Utkin, de miercuri seara.
 
La ora 20:00, ora Moscovei, Agenţia Federală de Transport Aerian a anunţat că Evgheni Prigojin se afla pe lista de pasageri a avionului de afaceri prăbuşit.
La ora 23, departamentele au publicat numele tuturor celor care ar fi trebuit să se afle la bordul avionului prăbuşit pe canalul Telegram.
 
 

Cine era însoţitoarea de bord? 

O sursă de la Cheka-OGPU relatează că stewardesa avionului prăbuşit era sora procurorului adjunct al unuia dintre oraşele din regiunea Chelyabinsk.

El a explicat că Kristina Raspopova (fotografiată  când era în acel avion prăbuşit astăzi) a zburat la Moscova în urmă cu câteva zile, unde aştepta un zbor spre Sankt Petersburg.

Ieri, miercuri, au sunat şi femeia a spus că echipa aşteaptă un apel important, spun ei, pentru a zbura „azi sau mâine”. În plus, potrivit însoţitorului de bord, avionul era reparat înainte de plecare.

 

Cine era co-pilotul  aeronavei în care se aflase Prigojin? 

 

Rustam Karimov era co-pilotul, alături de pilotul Aleksei Levşin al aeronavei în care se aflau, alături de însoţitoarea de bord şi ceilalţi şapte pasageri, inclusiv Prigojin. 

 

 

 

UPDATE - Scenarii ale prăbuşirii aeronavei Embraer Legacy 600 

Un model de aeronavă Embraer Legacy 600  pentru călătorii de afaceri - Sursa Foto: jetphotos.com/Wikipedia Commons 

Pavel Aksenov, corespondent de război BBC Russian Service: 

Una dintre versiunile prăbuşirii aeronavei Embraer Legacy 600 cu numărul de înregistrare RA-02795, despre care se discută activ în reţelele de socializare şi presă, este că a fost doborâtă de un sistem de rachete antiaeriene.

BBC relatează, citând o sursă anonimă legată de anchetă, că: „Se iau în considerare toate versiunile a ceea ce s-a întâmplat, inclusiv eroarea de pilotaj, problemele tehnice, influenţele externe, condiţile meteo etc. 

De obicei, rachetele antiaeriene distrug ţinta cu schije, iar acesta poate fi într-adevăr un semn.

Dar este dificil să distingem aceste găuri pe videoclip. Natura prăbuşirii avionului este, de asemenea, greu de comentat pentru un non-specialist, iar calitatea înregistrării pe camerele smartphone-urilor nu permite să se vadă avionul prăbuşit în detaliu.

În plus, judecând după videoclip, avionul în cădere nu a ars, sau focul de la bord nu a fost puternic. Deseori, atunci când o rachetă antiaeriană este lovită de schije, aeronavele iau foc.

Înregistrările video nu arată semne că o rachetă sau un proiectil a lovit aeronava, deşi un videoclip, a cărui autenticitate nu a fost confirmată, arată un fum alb pe cer.

În cele din urmă, cei care filmează videoclipul nu pronunţă cuvântul „rachetă”,  dar atunci când o aeronavă este lovită de la sol de la un sistem de apărare aeriană, acest lucru se observă şi realizatorii filmării comentează adesea despre asta.

O altă complicaţie a acestei versiuni este că potrivit datelor de pe site-ul Flightradar24, în momentul în care transponderul s-a oprit, avionul se afla la o altitudine de 8.534 de metri".  

 

Ştirea iniţială - Rosaviatsia a publicat lista cu numele celor care au murit la bordul avionului de afaceri al lui Prigozhin în regiunea Tver  

Potrivit agenţiei, la bord se aflau Prigozhin însuşi, Dmitri Utkin, Evgeny Makaryan, Serghei Propustin, Alexander Totmin, Valery Chekalov şi Nikolai Matuseev. Avionul a fost pilotat de Levshin Alexey şi Karimov Rustan, iar Raspopova Kristina era însoţitoare de bord.

„Zborul aeronavei Embraer-135 (EBM-135BJ) a fost efectuat pe baza unui permis de utilizare a spaţiului aerian eliberat în modul prescris”, a transmis Agenţia Federală de Transport Aerian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici