Prim-ministrul Australiei: „Acum depinde de China şi de liderii ei să demonstreze că pot să şi acţioneze”

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că ţara se confruntă cu „cel mai periculos mediu de securitate din ultimii 80 de ani”, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, notează CNN.

30695 afișări
Imaginea articolului Prim-ministrul Australiei: „Acum depinde de China şi de liderii ei să demonstreze că pot să şi acţioneze”

Vorbind luni, 7 martie, la un forum al Institutului Lowy despre situaţia din Ucraina, Morrison a numit invazia drept un „apel de trezire” pentru Europa şi a spus că „un nou arc de autocraţie” a ameninţat pacea.

Moscova „a ales calea violenţei şi încearcă să răstoarne ordinea globală”, a spus prim-ministrul, subliniind că lumea nu a mai trecut printr-un astfel de conflict de la al Doilea Război Mondial.

Morrison a criticat şi China pentru că a refuzat să condamne invazia, plasând-o într-un „moment de alegere” pentru ca ţara să-şi susţină principiile de suveranitate şi integritate teritorială.

„Acum depinde de China şi de liderii ei în acest punct pivot al istoriei să demonstreze că pot să şi acţioneze”, a spus Morrison, cerând ca Beijingul să se alăture la impunerea de sancţiuni împotriva Moscovei.

„Nicio ţară nu ar avea un impact mai mare în acest moment asupra agresiunii violente a Rusiei împotriva Ucrainei decât China, dacă s-ar alătură restului lumii pentru a denunţa agresiunea Rusiei şi a aplica aceleaşi sancţiuni pe care le avem noi”.

Morrison a spus că Australia a accelerat aproximativ 1.700 de vize pentru ucraineni, oferindu-le o siguranţă temporară. Totuşi, Guvernul se aşteaptă ca cei strămuţi să dorească să se întoarcă acasă după conflict.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici