Prima apariţie publică a lui Anders Breivik de la masacrul din 22 iulie. Ce a făcut criminalul din Oslo - FOTO

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, autorul atacurilor sângeroase din 22 iulie din Norvegia, şi-a făcut prima apariţie publică, luni, în faţa tribunalului din Oslo care s-a pronunţat în legătură cu menţinerea lui în arest provizoriu.

3261 afișări
Imaginea articolului Prima apariţie publică a lui Anders Breivik de la masacrul din 22 iulie. Ce a făcut criminalul din Oslo - FOTO

Prima apariţie publică a norvegianului Behring Breivik de la atacul din 22 iulie (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cămaşă albă şi cravată albastru deschis, Behring Breivik, cu barbă şi părul blond pieptănat într-o parte, a încercat pe o voce calmă să lanseze o diatribă, întreruptă rapid de judecător, în faţa a zeci de rude ale celor 77 de victime, a reporterilor şi a audienţei.

Din motive legale, declaraţiile sale nu pot fi transmise de presă decât dacă tribunalul din Oslo decide ulterior să ridice interdicţia complet sau parţial.

Părând senin, el s-a îndreptat apoi spre public şi a rămas tăcut.

Anders Behring Breivik va fi menţinut în detenţie preventivă încă 12 săptămâni, conform unei decizii a Tribunalului din Oslo. Menţinerea în detenţie preventivă va fi însoţită de limitarea vizitelor şi de verificarea corespondenţei, precum şi de o interdicţie de contact cu presa timp de patru săptămâni, a declarat judecătorul Torkjel Nesheim.

Aceasta este prima apariţie publică a acestui extremist în vârstă de 32 de ani de la atacuri, precedentele sale audieri având loc cu uşile închise pentru a se evita un posibil contact al acestuia cu eventualii săi complici.

Considerând că ipoteza complicităţii s-a estompat cu timpul, poliţia a acceptat ca această nouă audiere să fie parţial publică, dar a cerut ca ea să aibă loc prin videoconferinţă de la închisoarea de maximă securitate din Ila, în apropiere de Oslo, unde Behring Breivik este încarcerat în prezent.

Vineri, Curtea Supremă norvegiană a respins această ultimă cerere şi i-a permis lui Behring Breivik să apară în persoană, aşa cum voia el însuşi.

Această autorizaţie a fost totuşi asociată unor condiţii stricte: în afară de interdicţia a i se reda declaraţiile, Behring Breivik nu poate fi filmat sau fotografiat.

Prezentându-se ca un cruciat în războiul împotriva "invaziei musulmane" şi a multiculturalismului în Europa, Behring Breivik a recunoscut că este autorul atentatului cu bombă împotriva sediului Guvernului norvegian, apoi al atacului împotriva unei reuniuni a tinerilor în insula Utoeya, în apropiere de Oslo.

Considerând gestul său "crud dar necesar", Behring Breivik refuză totuşi să se declare vinovat şi respinge legitimitatea tribunalului din Oslo de a-l judeca.

Dacă va fi găsit responsabil din punct de vedere penal de experţii psihiatrici, procesul lui Behring Breivik va începe în aprilie 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici