Prima fotografie cu cel mai cunoscut miliardar chinez, pus pe fugă de guvernul de la Beijing

  • Jack Ma s-a întors în China, fiind un semnal politic din partea guvernului de la Beijing.
  • Profetul comerţului electronic globalizat se află în Hangzhou, locul unde s-a născut.
  • El era de negăsit din 2020, după ce Beijingul a blocat oferta de 37 de miliarde de dolari de la Ant Group.
6038 afișări
Imaginea articolului Prima fotografie cu cel mai cunoscut miliardar chinez, pus pe fugă de guvernul de la Beijing

Jack Ma, într-o cămaşă albă, pe terasa şcolii din Hangzhou, finanţată de Alibaba (Foto Şcoala Yungu)

Întoarcerea acasă a lui Jack Ma este plină de semne de întrebare. Miliardarul este acasă, în Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, unde s-a născut acum 58 de ani şi unde a fondat Alibaba, în 1998.

Vizionarul asiatic nu mai fusese văzut în China de când autorităţile de la Beijing au blocat oferta de 37 de miliarde de dolari a Ant Group, filiala financiară a grupului, în noiembrie 2020.

Gestul a fost socotit o răzbunare pentru un discurs public ţinut de Ma în octombrie 2020, în care a numit sistemul financiar controlat de Partidul Comunist „o casă de amanet care sugrumă inovaţia economică”. Fondatorul era deja la curent cu ofensiva guvernamentală, iar discursul său a fost o atitudine de sfidare.

De atunci, Alibaba şi celelalte grupuri mari ale economiei hi-tech chineze au fost supuse controalelor, restricţiilor şi amenzilor, iar Jack Ma s-a ascuns. Omul care fusese ambasador în lume a „capitalismului cu trăsături chinezeşti” intrase în coliziune cu modelul economic dorit de Xi Jinping.

Prea cunoscut pentru a avea soarta altor antreprenori privaţi, făcuţi să dispară în gaura neagră a investigaţiilor, Jack Ma a fost redus la tăcere. A petrecut multe luni în străinătate, cu apariţii sporadice în Spania, Olanda, Thailanda şi Japonia. „Şi-a dedicat timpul studierii noilor tehnici agricole”, a precizat Alibaba.

S-a întors la şcoală, preocupat de inteligenţa artificială

A revenit pe scenă într-o şcoală privată din Hangzhou, fondată şi finanţată de Alibaba în 2017. O instituţie privată, care merge de la grădiniţă până la liceu, şi este aproape de inima filantropului industriaş. Jack Ma s-a întâlnit cu profesori şi cu elevi, a anunţat şcoala care a postat o fotografie cu el relaxat printre profesori.

Geniul Alibaba a vorbit despre necesitatea adaptării cursurilor la noua provocare reprezentată de inteligenţa artificială. Ştirea a fost lansată de South China Morning Post (deţinut de Alibaba) şi preluată imediat de presa financiară internaţională.

Întrebarea este dacă revenirea pe scena căpitanului de industrie este legată doar de celebra sa pasiune pentru predare sau semnalează o altă schimbare în atitudinea Partidului Comunist faţă de el.

Noul premier Li Qiang a asigurat că guvernul său „doreşte să fie prieten cu industriaşii, să creeze un mediu favorabil pentru afaceri şi să aibă grijă de antreprenorii privaţi”.

Prieten cu noul premier chinez

Publicarea revenirii lui Jack Ma pare a fi o mişcare parte a agendei lui Li Qiang (care se laudă şi cu o relaţie personală cu miliardarul). Agenţia Bloomberg scrie că autorităţile i-au cerut lui Jack Ma să revină la faţa locului pentru a depune mărturie despre sprijinul reînnoit al guvernului pentru „comunitatea de afaceri” privată.

Cu toate acestea, rezultatul acestei operaţiuni de recuperare nu este cert. Climatul de neîncredere a fost reaprins în februarie de dispariţia lui Bao Fan, bancherul de investiţii care ştia totul despre finanţarea marilor grupuri tehnologice chineze. „Bao cooperează cu autorităţile într-o anchetă de corupţie”, s-a spus.

Surse apropiate Alibaba au declarat pentru Bloomberg că fondatorul va continua să se concentreze pe studiile agricole şi pe programele sale de predare. Pe de altă parte, Jack Ma este oficial pensionar: şi-a părăsit toate funcţiile în Consiliile de Administraţie, iar în ianuarie a fost nevoit să renunţe şi la drepturile de a controla Ant Group.

Analiştii cred că el n-a ieşit din toate jocurile de putere, ci îi dă o mână de ajutor vechiului său prieten Li Qiang, căruia Xi Jinping i-a trasat sarcina de a revitaliza economia chineză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici