Prima navă cu cereale din Ucraina va pleca, vor urma şi altele, anunţă Turcia

Prima navă care a plecat din Ucraina cu cereale de la începutul invaziei ruse urmează să plece luni, în baza unui acord de trecere sigură garantată, a declarat Ministerul Apărării din Turcia, adăugând că vor urma şi altele.

237 afișări
Imaginea articolului Prima navă cu cereale din Ucraina va pleca, vor urma şi altele, anunţă Turcia

Prima navă cu cereale din Ucraina va pleca, vor urma şi altele, anunţă Turcia

Reuters precizează că nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, va pleca din portul Odesa spre Liban cu încărcătura sa de porumb, a precizat ministerul.

Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a declanşat o criză alimentară şi energetică mondială care zguduie economia globală. Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat asupra unei crize globale a foametei, cu un "risc real" de foamete multiplă în acest an.

Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile globale de grâu. Însă sancţiunile occidentale impuse Rusiei şi luptele de pe coasta de est a Ucrainei au împiedicat navele cu cereale să părăsească porturile în siguranţă.

Plecarea navei Razoni a fost posibilă după ce Moscova, Kiev, Ankara şi Naţiunile Unite au semnat în iulie un acord de export de cereale şi îngrăşăminte. Acordul are ca scop să permită o trecere sigură pentru transporturile de cereale în şi din Chornomorsk, Odesa şi portul Pivdennyi.

"S-a convenit ca nava de marfă sub pavilion Sierra Leone, numită Razoni, care este încărcată cu porumb, să plece din portul Odesa la ora 08.30 dimineaţa (05.30 GMT) pe 1 august pentru a merge în Liban", a declarat Ministerul turc al Apărării într-o notă.

"Desfăşurarea altor nave este planificată în cadrul coridorului şi metodei stabilite" ca parte a acordului din iulie, a precizat acesta.

Oficialii ucraineni au declarat că în porturile ucrainene de la Marea Neagră au acostat 17 nave cu aproape 600.000 de tone de marfă. Dintre acestea, 16 deţineau cereale ucrainene cu un volum total de aproximativ 580.000 de tone.

Rusia a negat responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancţiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor şi pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici