Prima vizită oficială a preşedintelui Franţei în Olanda din ultimii 23 de ani

Preşedintele Emmanuel Macron şi soţia sa Birgitte vizitează Amsterdam şi Haga astăzi şi mâine. Este prima vizită oficială de stat a unui lider francez în Olanda în ultimii 23 de ani. Familia Macron se află aici la invitaţia regelui Willem-Alexander.

400 afișări
Imaginea articolului Prima vizită oficială a preşedintelui Franţei în Olanda din ultimii 23 de ani

Preşedintele Macron se află în vizită în Ţările de Jos

Regele şi Regina Maxima îi vor întâmpina marţi dimineaţă pe preşedintele francez şi pe soţia sa în Piaţa Dam. După-amiază, vor lua un prânz privat împreună.

Ca parte a ceremoniei de bun venit pe Amsterdam IJ, o navă de război franceză va trage 42 de focuri - primele 21 în timp ce navighează, celelalte 21 la Marineterrein. Municipalitatea a avertizat că împuşcăturile vor fi vizibile într-o mare parte a oraşului. Se aşteaptă ca mulţi oameni să contacteze poliţia.

„Ne aşteptăm la asta mai ales acum că mulţi oameni sunt îngrijoraţi de războiul din Ucraina sau au experimentat ei înşişi o situaţie de război. Câţiva refugiaţi din zonele de război locuiesc lângă IJ şi Marineterrein, în fruntea insulei Java. Districtul, adăpostul municipal pentru refugiaţi şi COA vor încerca să-i informeze în prealabil”, a spus municipalitatea din Amsterdam, potrivit NLTimes

În această dimineaţă, în Piaţa Dam din Amsterdam, Marinierskapel va cânta imnurile naţionale, vizitatorii vor inspecta garda de onoare şi va fi depusă o coroană de flori. Macron va merge apoi la Haga pentru a se întâlni cu preşedinţii Senatului şi ai camerei inferioare a parlamentului. Seara, va avea loc un banchet de stat în Palatul din Piaţa Dam, cu discursuri ale lui Willem-Alexander şi Macron.

Miercuri, Macron şi soţia sa vor vizita expoziţia Vermeer din Rijksmuseum împreună cu premierul Mark Rutte. Aceştia vor vizita şi Universitatea din Amsterdam şi vor avea loc discuţii între guvernele olandez şi francez. Agenda vizitei de stat include diverse discuţii despre durabilitate şi o Europă independentă.

Ultima dată când un preşedinte francez a efectuat o vizită de stat în Ţările de Jos a fost când Jacque Chirac şi soţia sa Bernadette au fost în vizită în 2000, relatează NOS. Regele Willem-Alexander şi Regina Maxima au efectuat o vizită de stat în Franţa în 2016, vizitându-l pe preşedintele de atunci Francois Hollande.
 
Durata lungă dintre vizitele de stat nu se datorează conflictului dintre cele două ţări. Relaţia dintre Franţa şi Ţările de Jos este în prezent foarte bună. Potrivit serviciului guvernamental de informare, Rijksvoorlichtingsdienst, vizita reconfirmă „relaţiile excelente dintre Franţa şi Ţările de Jos”.
 
Macron a vizitat Olanda în ianuarie , dar nu pentru o vizită oficială de stat. Macron şi Rutte s-au întâlnit la Binnehof şi apoi au subliniat relaţia bună dintre cele două ţări. „Această legătură este foarte importantă, pot spune că este indispensabilă, din cauza războiului din Ucraina”, a spus Rutte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici