Primarul din Hiroshima, despre descurajarea nucleară: "O nebunie" / El a îndemnat la eliminarea completă a armelor nucleare la comemorarea atacului

Japonia a marcat duminică cea de-a 78-a aniversare a bombardamentului atomic american asupra oraşului Hiroshima, unde primarul său a îndemnat la eliminarea armelor nucleare şi a calificat drept o "nebunie" noţiunea de descurajare nucleară a liderilor Grupului celor Şapte, relatează Reuters.

666 afișări
Imaginea articolului Primarul din Hiroshima, despre descurajarea nucleară: "O nebunie" / El a îndemnat la eliminarea completă a armelor nucleare la comemorarea atacului

Primarul din Hiroshima, despre descurajarea nucleară: "O nebunie" / El a îndemnat la eliminarea completă a armelor nucleare la comemorarea atacului

Ziua de comemorare a victimelor primului atac nuclear din lume vine în contextul în care Rusia a evocat spectrul folosirii armelor nucleare în războiul său cu Ucraina.

De asemenea, are loc în contextul în care filmul biografic "Oppenheimer", care relatează crearea bombei atomice, a devenit un succes de box-office. Unii au criticat filmul pentru că a ignorat în mare măsură distrugerea oraşelor Hiroshima şi Nagasaki - bombardat trei zile mai târziu, la 9 august 1945.

Lansarea filmului în Japonia nu a fost încă anunţată.

Hiroshima a fost în centrul atenţiei în luna mai, când prim-ministrul Fumio Kishida a găzduit un summit G7 în oraşul din vestul ţării, circumscripţia sa electorală de origine. Liderii G7 au emis o declaraţie în care şi-au exprimat angajamentul de a realiza dezarmarea, dar au afirmat că, atâta timp cât armele nucleare există, acestea ar trebui să servească la descurajarea agresiunii şi la prevenirea războiului.

Bomba aruncată la Hiroshima pe 6 august, poreclită "Little Boy", a ucis mii de oameni pe loc şi aproximativ 140.000 până la sfârşitul anului. Japonia a capitulat la 15 august 1945.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici