Primarul Kievului, Vitali Klitschko, se teme că un scenariu „apocaliptic” este posibil la iarnă

Primarul Kievului a avertizat miercuri cu privire la un scenariu "apocalptic" pentru capitala ucraineană în această iarnă dacă vor continua atacurile aeriene ruseşti.

1986 afișări
Imaginea articolului Primarul Kievului, Vitali Klitschko, se teme că un scenariu „apocaliptic” este posibil la iarnă

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, se teme că un scenariu „apocaliptic” este posibil la iarnă

"Kievul ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă şi căldură. Ar putea veni apocalipsa, ca în filmele de la Hollywood, când nu este posibil să trăieşti în case având în vedere temperatura scăzută", a declarat primarul Vitali Klitschko într-un interviu acordat Reuters.

"Dar noi luptăm şi facem tot ce putem pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla", a spus fostul campion mondial de box la categoria grea.

Potrivit lui Klitschko, 152 de civili din Kiev au fost ucişi şi 678 de clădiri au fost distruse de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, dar oraşul se confruntă cu noi necazuri în această iarnă, deoarece Rusia bombardează în mod regulat reţeaua electrică a Ucrainei cu rachete.

Imaginea este sumbră: Kievul nu are suficiente adăposturi încălzite pentru a găzdui toţi cei 3,6 milioane de locuitori în cazul unor întreruperi complete, iar oamenii ar trebui să fie pregătiţi să plece dacă situaţia se înrăutăţeşte, a spus Klitschko. „Au fost pregătite aproape 500 de puncte de încălzire autonome "dar pentru un oraş de 3 milioane de locuitori, 500 de puncte nu înseamnă nimic", a spus el.

Klitschko a descris imaginea unui viitor dur pentru oraşul vechi de peste 1.500 de ani. El a schiţat un scenariu posibil în care acesta ar putea rămâne fără încălzire centrală într-o perioadă în care temperaturile pot coborî până la minus 15 grade Celsius.

"Dacă alimentarea cu energie electrică va continua să lipsească în timp ce temperaturile exterioare rămân scăzute, vom fi din păcate nevoiţi să evacuăm apa din clădiri", a spus el.

"În caz contrar, apa poate îngheţa şi poate rupe întreaga reţea de alimentare cu apă, iar clădirile vor fi atunci total improprii pentru a fi folosite în continuare."

Klitschko a îndemnat locuitorii să pregătească provizii de urgenţă de alimente şi apă, precum şi să aibă haine şi documente pregătite pentru o plecare rapidă în cazul în care alimentarea cu energie termică este oprită.

Cu toate acestea, el a declarat că în prezent nu este nevoie de evacuare, deoarece oraşul are doar un deficit de energie de 20% şi condiţiile rămân stabile.

"În acest moment există încălzire în Kiev, există electricitate... totul funcţionează, nu este nevoie în prezent (de evacuare)", a declarat Klitschko, dar a adăugat că locuitorii ar trebui să fie pregătiţi pentru "diverse scenarii".

Întrebat de ce elemente are cel mai mult nevoie oraşul în prezent, primarul a răspuns, fără să piardă o clipă, că "un nou sistem de apărare aeriană". Cu toate acestea, el a adăugat că sunt necesare, de asemenea, "zeci de mii" de generatoare şi de ventilatoare industriale de încălzire.

"Nevoile noastre sunt în prezent destul de semnificative, şi asta doar în oraşul Kiev ... În alte oraşe, oraşe şi sate, acest (deficit) este destul de mare."

Klitschko a declarat că efectul economic al războiului asupra Kievului, despre care a spus că este greu de evaluat, dar care ar putea totaliza "zeci de miliarde de dolari", a îngreunat capacitatea administraţiei de a întreţine oraşul.

"Începând de astăzi, nu există niciun buget pentru dezvoltare, nu reparăm drumurile, nu investim în dezvoltarea oraşului nostru... toţi banii se duc pe protecţia (oraşului nostru)."

Klitschko a respins criticile aduse săptămâna trecută de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la pregătirile pentru iarnă, spunând că, în opinia sa, acestea au fost determinate politic şi că au părut "ciudate" pentru guvernele străine care sprijină Ucraina.

Klitschko, aflat acum în al nouălea an ca primar, era considerat unul dintre cei mai importanţi adversari politici ai lui Zelenskiy înainte de invazia rusă.

"Sunt convins că politica se află în spatele acestui lucru, deoarece reprezentanţii unui grup politic au început să alerge de colo-colo încercând să găsească defecte (în Kiev)", a declarat Klitschko.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
kiev,
iarnă,
scenariu

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici