Primarul Moscovei cere alipirea la Rusia a Crimeei şi Sevastopolului

Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, pledează pentru alipirea la Rusia a teritoriilor ucrainene Crimeea şi Sevastopol, potrivit unui intreviu acordat publicaţiei Rossiiskaia Gazeta.

29 afișări
Imaginea articolului Primarul Moscovei cere alipirea la Rusia a Crimeei şi Sevastopolului

Primarul Moscovei cere alipirea la Rusia a Crimeei şi Sevastopolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Referitor la decizia de miercuri a Dumei ruse (Camera inferioară a Parlamentului) de a adopta o declaraţie potrivit căreia aderarea Ucrainei la NATO va pune capăt în mod unilateral tratatului de prietenie cu Rusia, Lujkov a calificat-o drept una lipsită de valoare, relatează agenţia Unian în pagina electronică.

"Ar trebui să încheiem tratatul de prietenie oricum, indiferent dacă Ucraina va intra în NATO sau nu", a subliniat primarul Moscovei.

"Am afirmat acest lucru deschis în timpul vizitei mele la Sevastopol. Ucrainenii m-au acuzat că doresc că mă remarc astfel. Dar cum pot numi asta PR, dacă am afirmat aceasta în Consiliul Federaţiei la începutul anului 1998, când proiectul de tratat abia era discutat? M-am opus în mod categoric încheierii acestui tratat deoarece încă de atunci, au persecutat limba rusă în Ucraina şi încercau deja să intre în NATO", a subliniat el.

Iuri Lujkov este încrezător că decizia de a renunţa la tratatul cu Rusia trebuie luată până în octombrie sau cel puţin trebuie suspendat acest tratat, "pentru a încheia unul nou şi a pune problema revenirii Crimeii şi Sevastopolului la Rusia".

"Fără (aceste teritorii), unde ne mobilizăm Flota de la Marea Neagră, care a devenit deja de patru ori mai slabă decât cea turcă?", a subliniat acesta.

Întrebat dacă există mecanisme reale de retragere din Crimeea şi Sevastopol, Lujkov a răspuns că mai întâi trebuie redactat un nou tratat şi prezentată această dispută teritorială în cadrul organizaţiilor internaţionale abilitate, rezolvată cu calm, fără măsuri de forţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici