Primarul New York-ului va vota Obama. Care este motivul lui Bloomberg

Primarul din New York Michael Bloomberg, un independent, a creat o surpriză joi anunţând că îl susţine pe preşedintele democrat Barack Obama, salutând implicarea acestuia în lupta împotriva încălzirii climatice.

246 afișări
Imaginea articolului Primarul New York-ului va vota Obama. Care este motivul lui Bloomberg

Primarul New York-ului va vota Obama. Care este motivul lui Bloomberg

Bloomberg, care a fost foarte curtat de către cei doi candidaţi, a fost foarte critic la adresa ambilor, denunţând tonul campaniei şi apreciind că preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama şi adversarul său republican Mitt Romney nu abordează problemele de fond.

Însă într-o scrisoare, "Bloomberg View", în urma pagubelor considerabile provocate de ciclonul Sandy în oraş, el a apreciat joi că Obama este cel care va şti "să conducă în domeniul modificărilor climatice".

"Clima se schimbă", scrie Bloomberg, un fost democrat care a fost ales la New York ca republican. "Creşterea numărului de evenimente climatice extreme cu care ne-am confruntat la New York şi în alte locuri din lume poate să aibă legătură sau nu (cu modificările climatice), dar posibilitatea ca lucrurile să stea aşa (...) ar trebui să fie suficientă ca toţi liderii aleşi să adopte imediat măsuri", subliniază primarul.

"Într-o perioadă de 14 luni, două uragane ne-au obligat să evacuăm cartiere întregi, ceea ce oraşul nostru nu a mai făcut niciodată anterior", subliniază Bloomberg, care l-a susţinut pe George W. Busg în 2004, dar care nu s-a pronunţat pentru niciun candidat în 2008.

El salută "măsurile importante" adoptate în ultimii patru ani de către preşedintele Obama, în special "în vederea reducerii nivelului dioxidului de carbon" american şi îşi exprimă satisfacţia faţă de faptul că preşedintele susţine dreptul la avort şi s-a pronunţat pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex.

El adaugă că ar fi putut să voteze pentru Mitt Romney în 2003, când acesta era guvernator al statului Massachusetts, dar că cel care candidează în prezent a "revenit asupra tuturor poziţiilor cu sens" pe care le avea la vremea respectivă în privinţa imigraţiei, armelor ilegale, avortului şi asigurărilor de sănătate.

Barack Obama a salutat această susţinere, felicitându-l pe Bloomberg în special pentru "munca extraordinară pe care o face în acest moment, conducând New Yorkul în aceste zile dificile".

Susţinerea lui Michael Bloomberg nu este mai puţin critică, primarul din New York neascunzând reproşurile pe care i le adresează democratului, care recunoaşte, la rândul său, că nu este întotdeauna de acord cu Bloomberg.

Trecută în plan secund încă de la începutul campaniei electorale pentru preşedinţie, problema modificărilor climatice a reapărut după ce Sandy a devastat Nord-Estul Statelor Unite.

În cursul unei vizite în Virginia, joi, un manifestant l-a întrerupt pe Mitt Romney în momentul în care acesta evoca persoanele sinistrate de ciclonul Sandy. "Modificările climatice au produs (ciclonul) Sandy!", urla acesta, agitând o banderolă pe care se putea citi "Stop tăcerii (despre modificările) climatice".

Înainte să fie evacuat rapid din sală, el a fost redus imediat la tăcere de către susţinători ai lui Romney, cu strigăte de "USA! USA!".

Mitt Romney nu abordează niciodată modificiările climatice în intervenţiile sale, subliniind în schimb, în mod sistematic, faptul că susţine resursele de energie fosilă, ca petrolul şi cărbunele, a căror exploatare doreşte să o dezvolte pe teritoriul american, cu scopul obţinerii independenţei energetice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici