Primele rachete Patriot vor fi instalate în nordul Poloniei în aprilie

Primele rachete americane Patriot vor fi amplasate în Polonia în aprilie, când vor sosi şi primii militari americani, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării.

21 afișări
Imaginea articolului Primele rachete Patriot vor fi instalate în nordul Poloniei în aprilie

Primele rachete Patriot vor fi instalate în nordul Poloniei în aprilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rachetele americane vor fi amplasate în nordul Poloniei, la baza militară Morag, situată la 60 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad.

Preşedintele polonez Lech Kaczynski a ratificat vineri acordul privind statutul trupelor americane pe teritoriul Poloniei (SOFA), care a deschis calea către instalarea rachetelor.

Statele Unite au renunţat, în septembrie, la planul de a instala în Europa Centrală elemente ale scutului antirachetă, care prevedea amplasarea, până în 2013, a unei staţii radar în Cehia şi a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia.

Proiectul iniţial provocase nemulţumirea Rusiei, care considera că ar fi vorba despre o ameninţare directă la adresa securităţii sale, iar renunţarea la acest plan a fost salutată de Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici