Primele rezultate ale referendumului din Elveţia privind renunţarea la pactul care permite libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană

  • Alegătorii elveţieni au respins în mod covârşitor încercarea unui partid de dreapta de a renunţa la pactul care permite libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană, potrivit unei proiecţii a rezultatelor publicată de radiodifuzorul SRF, duminică.
  • Partidul Poporului Elveţian (SVP) a convocat un referendum privind acordul cu UE - un vot care este considerat un test important al atitudinilor faţă de străinii care reprezintă un sfert din populaţie.
  • Radiodifuzorul a declarat că proiecţia sa, bazată pe rezultate parţiale ale plebiscitul de duminică, arătată că propunerea a fost respisă cu 63% la 37%.
4694 afișări
Imaginea articolului Primele rezultate ale referendumului din Elveţia privind renunţarea la pactul care permite libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană

Primele rezultate ale referendumului din Elveţia privind renunţarea la pactul care permite libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană

Alegătorii elveţieni au respins în mod covârşitor încercarea unui partid de dreapta de a renunţa la pactul care permite libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană, potrivit unei proiecţii a rezultatelor publicată de radiodifuzorul SRF, duminică.

Partidul Poporului Elveţian (SVP) a convocat un referendum privind acordul cu UE - un vot care a fost considerat un test important al atitudinilor faţă de străinii care reprezintă un sfert din populaţie.

Radiodifuzorul a declarat că proiecţia sa, bazată pe rezultate parţiale ale plebiscitul de duminică, arătată că propunerea a fost respisă cu 63% la 37%.

Vicepreşedintele - celui mai mare partid din parlament - a făcut presiuni pentru a prelua controlul asupra imigraţiei, repetând unele dintre argumentele pe care politicienii pro-Brexit le-au folosit în perioada preliminară ieşirii Marii Britanii din UE.

El a realizat un tablou sumbru al tinerilor străini care înlocuiesc elveţienii mai în vârstă, locuinţele devin mai scumpe, şcolile şi transporturile devin supraaglomerate, iar construcţiile devin haotice.

Oponenţii au spus că planul ar distrge acordurile care sporeasc accesul Elveţiei la piaţa unică a UE şi ar duce la o criză a forţei de muncă.

Conform sistemului elveţian de democraţie directă, referendumul, în cazul în care trecea, ar fi forţa guvernul să anuleze acordul UE dacă negocierile nu ar produce un acord privind încheierea voluntară a pactului, un rezultat foarte puţin probabil.

Încetarea liberei circulaţii ar fi răsturnat alte pacturi bilaterale privind transportul terestru şi aerian, achiziţiile publice, comerţului şi cercetarea.

Aproximativ 68% din 2,1 milioane de străini care locuiesc în Elveţia în 2019 erau cetăţeni ai UE.

Pactul permite, de asemenea, elveţienilor să circule liber în UE - peste 450.000 dintre ei trăiesc în bloc.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici