Ministrul Culturii, Rachida Dati, a anunțat luni includerea în patrimoniul istoric a primei aeronave Concorde, precum și a întregului său echipament. Alături de Tupolev Tu-144, dezvoltat de sovietici, avionul supersonic franco-britanic a fost unul dintre cele două modele comerciale supersonice care au operat vreodată. Cu o viteză de croazieră de aproape două ori viteza sunetului, Concorde putea zbura de la Paris sau Londra la New York în aproximativ 3 ore și jumătate, scrie Le Figaro.
„Păstrarea sa va permite transmiterea către generațiile viitoare a unui exemplu unic al cunoștințelor noastre în domeniul aviației într-o viziune futuristă”, a declarat luni Rachida Dati. Oficialul a precizat că „avionul a întruchipat puterea industrială și capacitatea de inovare a Franței în domeniul aeronautic și a fost, de asemenea, un simbol al capacității de cooperare internațională”.
Ministerul francez al culturii a comunicat că primul avion Concorde face parte din cele 20 de aparate construite între 1967 și 1979, iar 18 dintre acestea sunt încă păstrate, șase dintre ele aflându-se în Franța.
Ultimul zbor al unei aeronave Concorde a avut loc în 2003. Un simbol al luxului și al progresului tehnologic, avionul a marcat istoria transportului aerian până la accidentul din iulie 2000, care a fost determinant în retragerea sa din serviciu. În 25 iulie 2000, Concorde AF4590, care aparținea companiei Air France și zbura pe ruta Paris – New York, s-a prăbușit imediat după decolare pe un hotel din orașul francez Gonesse. Accidentul a condus la moartea a 113 persoane.