PRIMUL film despre UCIDEREA lui Osama ben Laden, difuzat cu două zile înaintea alegerilor din SUA - VIDEO

John Stockwell, regizorul primului film despre operaţiunea de comando în care a fost ucis Osama ben Laden apreciază că este puţin probabil ca difuzarea acestuia, duminică, la televiziune, să schimbe datele în alegerile prezidenţiale americane.

2056 afișări
Imaginea articolului PRIMUL film despre UCIDEREA lui Osama ben Laden, difuzat cu două zile înaintea alegerilor din SUA - VIDEO

PRIMUL film despre UCIDEREA lui Osama ben Laden, difuzat cu două zile înaintea alegerilor din SUA - VIDEO

Anunţul făcut luna trecută, potrivit căruia filmul "SEAL Team Six: The Raid on Osama bin Laden" va fi difuzat pentru prima dată de postul de televiziune National Geographic cu două zile înaintea scrutinului prezidenţial din 6 noiembrie, a ridicat semne de întrebare.

Faptul că Harvey Weinstein, puternicul producător de la Hollywood şi unul dintre cei care strâng fonduri pentru campania lui Obama, este distribuitorul şi unul dintre directorii de producţie ai acestui thriller de 90 de minute, a alimentat publicitatea făcută în jurul filmului.

Într-un interviu acordat joi, regizorul John Stockwell a respins orice suspciune de propagandă în favoarea preşedintelui în exerciţiu şi a negat că filmul urmăreşte să ralieze persoanele indecise cu mai puţin de 48 de ore înainte de deschiderea birourilor de vot.

"Acest film nu a fost scris sau turnat niciodată cu aceast intenţie", a asigurat el pentru AFP.

"Credeţi într-adevăr că sunt oameni care nu ştiu că Osama ben Laden a fost ucis în timpul preşedinţiei lui Obama şi că filmul îi va învăţa acest lucru? Aş fi mirat", a declarat el.

Operaţiunea curajoasă din mai 2011 a unui comando de elită al Marinei americane împotriva liderului Al-Qaida, a constituit un eveniment spectaculos al primului mandat al lui Obama.

Preşedintele apare adeseori în filmul turnat în India şi New Mexico, dar doar în imagini de arhivă, preluate, majoritatea, de pe site-ul de Internet al Casei Albe.

Cam Gigandet - unul dintre vampiri în "Twilight"- este vedeta comandoului SEAL, în care poate fi regăsit şi rapperul Xzibit. Kathleen Robertson, cunoscută pentru rolul său în serialul "Beverly Hills, 90210" interpretează o analistă a CIA.

Ben Laden este interpretat de Yon Kempton, care nu spune niciun cuvânt înainte de a fi doborât într-o cameră întunecată, cu un Kalaşnikov în mână.

În ceea ce priveşte data la care va fi difuzat filmul, John Stockwell a declarat că postul de televiziune National Geographic (proprietatea grupului conservatorului Murdoch) a fost cel care a ales-o. Kathleen Robertson nu ascunde că obiectivul este acela de a avea o audienţă mare duminică.

Filmul va fi apoi postat online pe Netflix luni, apoi difuzat în sălile de cinema începând de joi, 8 noiembrie.

Un alt fim despre urmărirea lui Ben Laden - "Zero Dark Thirty" -, realizat de Kathryn Bigelow, ce a obţinut Oscarul în 2010 pentru filmul său "The Hurt Locker" a cărui acţiune se desfăşoară în Irak, va fi difuzat de Sony în 2013.

Coincidenţă, producătorul "The Hurt Locker", francezul Nicolas Chartier, este şi producătorul "Seal Team Six".

Pentru a se documenta, Stockwell a avut întrevederi cu foşti sau actuali membri ai SEAL, precum şi cu oficiali din cadrul serviciilor de informaţii sau de la Casa Albă, dar fără posibilitatea de a verifica informaţia.

"Nu am avut o colaborare oficială, nici acces oficial la ceva", a declarat Stockwell. "Ce m-a fascinat ... a fost să constat numeroasele certuri interne din cadrul serviciilor de informaţii, al Casei Albe şi al Departamentului Apărării şi în ce măsură lucrurile ar fi putut lua o turnură proastă".

Cea mai mare parte a filmului a fost turnată înainte de publicarea, în august, a cărţii "No Easy Day", scrisă sub pseudonim de un membru al adevăratei echipe a SEAL, potrivit căruia ben Laden nu era înarmat în momentul în care a fost ucis.

"Adevărul este că nici în zece ani nu vom cunoaşte istoria reală a acestei misiuni (...) Cine poate oferi versiunea adevărată şi exhaustivă a faptelor?", a declarat Stockwell.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici