Primul „oraş NATO” din lume se construieşte în România. Noua bază va găzdui 10.000 de militari şi va avea şcoli, magazine şi chiar un spital

  • România construieşte cea mai mare bază militară din Europa de Sud-Est.
  • Costul bazei militare de la Kogălniceanu este estimat la 2,5 miliarde de euro.
  • Baza militară din Constanţa va găzdui 10.000 de militari.
  • Baza va găzdui 10.000 de militari, va avea platforme pentru armament, piste, hangare pentru avioanele militare, dar şi şcoli, grădiniţe, magazine şi chiar un spital
4236 afișări

Primul „oraş NATO” din lume se construieşte în România. Începe construcţia celei mai mari baze NATO din Europa de Est. Noua bază va fi tot la Mihail Kogălniceanu şi va costa peste 2,5 miliarde de euro. Baza va găzdui 10.000 de militari, va avea platforme pentru armament, piste, hangare pentru avioanele militare, dar şi şcoli, grădiniţe, magazine şi chiar un spital. Proiectul va fi gata în aproximativ 20 de ani.

Chiar dacă va fi una dintre cele mai mari baze militare din Europa, aceasta nu o va depăşi pe cea americană din Germania. În Baza Aeriană Ramstein, trăiesc şi lucrează peste 50.000 de militari americani şi peste 5.000 de angajaţi civili de peste ocean.

Nicolae Creţu, comandorul bazei aeriene 57 în România, a explicat la Euronews Romania dimensiunea proiectului: „Săli de aşteptare, depozite de combustibil, muniţie, echipamente, material aeronautic, simulatoare, facilităţi de catering, locuri de cazare – tot ce este necesar pentru funcţionarea şi îndatoririle unei baze de asemenea mărime.”

Există posibilitatea ca România să înlocuiască baza militară cea mai importantă din Germania. Până acum Ramstein constituie cea mai importantă bază a SUA în Europa, fiind un punct de plecare pentru misiuni ale SUA în Africa, Orientul Apropiat sau Europa de Est. Deocamdată nu este sigur că noua ‘bază aeriană” din România constituie o concurenţă pentru Ramstein.

 

Noua bază militară urmează să întărească în primul rând capacitatea de intervenţie şi siguranţă împotriva Rusiei.

Marcel Ciolacu ne dă motive de laudă. România va avea şi cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie, la care va fi partener şi UE, anunţă premierul. E o investiţie de peste 400 de milioane de euro.

Cu veşti mari vine şi Iohannis- în România vor ajunge 50 de militari ucraineni. Armata României îi va instrui pe ucraineni pe navele primite din Finlanda, apoi echipamentele vor fi livrate Ucrainei. Iohannis a anunţat că donaţiile militare finlandeze vor tranzita teritoriul nostru – ca să ajungă în Ucraina. O decizie care a fost dezbătută şi la sfârşitul anului trecut.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici