Primul suspect pentru comiterea crimelor de război în Darfur este judecat. Fostul dictator Omar al-Bashir este arestat şi judecat pentru crime de război

Primul proces pentru atrocităţile comise în Darfur s-a deschis la Curtea Penală Internaţională (CPI), la aproape 20 de ani după ce conflictul a sfâşiat regiunea sudaneză.

635 afișări
Imaginea articolului Primul suspect pentru comiterea crimelor de război în Darfur este judecat. Fostul dictator Omar al-Bashir este arestat şi judecat pentru crime de război

Curtea Penală Internaţională a început să judece primul suspect pentru comiterea crimelor de război în Darfur

Primul proces pentru atrocităţile comise în Darfur s-a deschis la Curtea Penală Internaţională (CPI), la aproape 20 de ani după ce conflictul a sfâşiat regiunea sudaneză.

Un fost lider al miliţiei pro-guvernamentale Janjaweed,  pe numele său Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, are 31 de acuzaţii pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, relatează BBC.

Abd-al-Rahman neagă acuzaţiile.

Activiştii sudanezi pentru drepturile omului au descris cazul.

„[Marţi] este o zi importantă pentru victimele şi supravieţuitorii din Darfur, care nu au încetat niciodată să lupte pentru a vedea ziua în care ciclul nedreptăţii este întrerupt”, a declarat avocatul pentru drepturile omului Mossaad Mohamed Ali.

„Sperăm că procesul împotriva lui Abd-al-Rahman va pune în lumină responsabilitatea sa pentru crimele oribile, în special crimele sexuale, comise de el şi de miliţiile Janjaweed susţinute de guvern sub comanda sa”, a adăugat el.

Fostul preşedinte al Sudanului, Omar al-Bashir, este căutat sub acuzaţia de genocid şi crime de război. Si el neagă acuzaţiile. În prezent, el este arestat în Sudan după ce a fost înlăturat printr-o lovitură de stat în 2019, iar din iulie 2020 este judecat. 

Conflictul a izbucnit pentru prima dată în Darfur în 2003, când majoritatea sudanezilor ne-arabi s-au revoltat împotriva regimului al-Bashir, plângându-se de discriminare şi de lipsa dezvoltării.

Guvernul a ripostat prin mobilizarea în mare parte a miliţiilor arabe, cunoscute sub numele de Janjaweed pentru a lupta împotriva rebelilor, declanşând violenţe care au provocat indignare globală.

Sute de sate au fost arse şi jefuite, şi crime şi acte de epurare etnică au fost comise împotriva populaţiei civile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici