Primul turneu al lui Biden în Europa. „Statele Unite revin pe scena mondială şi vor reacţiona la acţiunile negative ale Rusiei”

Statele Unite revin pe scena mondială şi vor reacţiona în cazul în care Rusia continuă acţiunile negative, a declarat preşedintele american, Joseph Biden, aflat în vizită în Marea Britanie pentru summitul Grupului G7.

304 afișări
Imaginea articolului Primul turneu al lui Biden în Europa. „Statele Unite revin pe scena mondială şi vor reacţiona la acţiunile negative ale Rusiei”

FOTO: Preşedintele Joe Biden şi soţia sa Jill Biden la sosirea în Newquay, Cornwall, înaintea summitului G7./ Sursa: Profimedia

"Statele Unite au revenit, iar democraţiile lumii sunt unite în contracararea celor mai dure provocări şi a problemelor care contează cel mai mult pentru viitorul nostru", a declarat Joseph Biden, conform BBC News.

"Noi nu vrem un conflict cu Rusia. Vrem o relaţie stabilă şi predictibilă, dar am fost foarte clar: Statele Unite vor răspunde în mod puternic şi semnificativ dacă Guvernul Rusiei se implică în activităţi dăunătoare", a avertizat Joseph Biden.

Joseph Biden a subliniat că principalul obiectiv al turneului în Europa este a transmite un mesaj clar de unitate Rusiei şi Chinei. "Obiectivul este consolidarea alianţei, pentru a-i arăta clar preşedintelui rus Vladimir Putin şi Chinei că relaţiile dintre Europa şi Statele Unite sunt strânse", a afirmat Joseph Biden.

Într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post, Joseph Biden a pledat pentru consolidarea alianţei naţiunilor democratice, subliniind că acesta este unul dintre obiectivele turneului său în Europa.

După Marea Britanie, Joseph Biden se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul NATO şi la o reuniune cu liderii Uniunii Europene. "Valorile democratice comune sunt baza celei mai de succes alianţe din istorie. La Bruxelles, la summitul NATO, voi afirma angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 şi voi asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în cazul ameninţărilor de genul atacurilor cibernetice şi infrastructurii esenţiale. Tot la Bruxelles, mă voi întâlni cu preşedintele Comisiei Europene şi cu preşedintele Consiliului European pentru a discuta despre modul în care SUA şi Europa pot colabora strâns asupra provocărilor mondiale. Ne vom concentra pe a asigura că democraţiile cu economii de piaţă, nu China sau alţii, scriu regulile secolului 21 în materie de comerţ şi tehnologie. Şi vom continua să urmărim obiectivul unei Europe unite, liberă şi în pace", a afirmat Joseph Biden.

 

Turneul lui Biden în Europa

În prima etapă a turneului în Europa, Joseph Biden va participa la summitul Grupului statelor puternic industrializate, G7, o organizaţie formată din SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie. La reuniunea G7 participă şi liderii Uniunii Europene.

La finalul turneului, Joseph Biden se va întâlni în oraşul elveţian Geneva cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Întrebat dacă va ajunge la un acord cu Vladimir Putin în materie de securitate cibernetică, Joseph Biden a răspuns: "Cine ştie? Va fi un subiect de discuţie".

 

Calendarul reuniunilor:

Marea Britanie

  • 10 iunie, joi. Joe Biden se întâlneşte cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson.
  • 11 iunie, vineri - 13 iunie, duminică. Joe Biden participă la Summitul G7 în Cornwall. Joe Biden va avea întâlniri bilaterale cu liderii G7.
  • 13 iunie, duminică. Joe Biden şi Jill Biden sunt primiţi de Regina Marii Britaii, Elisabeta a II-a, la Castelul Windsor. Joe Biden va fi al 13-lea preşedinte al SUA pe care Regina îl întâlneşte, după urcarea ei de pe tron din 1953. După întâlnire, Prima Doamnă a Americii, Jill Biden se întoarce în SUA.

Belgia, Bruxelles

  • 14 iunie, luni. Joe Biden participă la Summitul NATO de la Bruxelles. Biden va afirma angajamentul Statelor Unite faţă de NATO, securitatea transatlantică şi apărarea colectivă. Liderii NATO vor discuta cum să orienteze Alianţa către ameninţările viitoare şi să asigure o împărţire eficientă a sarcinilor. La Summitul NATO, participă şi preşedintele Klaus Iohannis.
  • 14 iunie, luni. Joe Biden se întâlneşte cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Joe Biden va discuta cu Erdogan probleme bilaterale şi regionale.
  • 15 iunie, marţi. Joe Biden participă la Summitul SUA- UE din Bruxelles. Joe Biden va sublinia angajamentul SUA pentru un parteneriat transatlantic puternic bazat pe interese şi valori comune. Liderii vor discuta o agendă comună pentru a asigura securitatea globală a sănătăţii, pentru a stimula redresarea economică globală, pentru a aborda schimbările climatice, pentru a consolida cooperarea digitală şi comercială, pentru a consolida democraţia şi pentru a aborda problemele reciproce de politică externă, a anunţat Casa Albă.

Geneva, Elveţia

16 iunie, miercuri. Joe Biden se întâlneşte cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în Geneva, Elveţia, într-un summit bilateral. Joe Biden se va întâlni şi cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Guy Parmelin şi ministrul de externe Ignazio Cassis.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
ue,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici