Principalele abdicări ale suveranilor în lume

Abdicarea reginei Beatrix a Olandei, în vârstă de 75 de ani, în favoarea fiului său Willem-Alexander, după 33 de ani de domnie, nu este o excepţie, ea fiind precedată de alte abdicări importante, relatează AFP, care prezintă o listă a acestora.

402 afișări
Imaginea articolului Principalele abdicări ale suveranilor în lume

Principalele abdicări ale suveranilor în lume (Imagine: Regele Mihai)

- În Olanda a mai abdicat regina Juliana, la 30 aprilie 1980, data împlinirii vârstei de 71 de ani, în favoarea fiicei sale mai mari, Beatrix. Juliana la rândul ei fusese întronată în septembrie 1948, după abdicarea mamei sale, regina Wilhelmia.

- În Marea Britanie, Eduard al VIII-lea a trebuit să abdice la 12 decembrie 1936, pentru a se putea căsători cu Wallis Simpson, o americană divorţată, evitând astfel o eventuală criză constituţională gravă. După doar câteva luni de domnie, Eduard al VIII-lea a anunţat emoţionat că renunţă la tronul Marii Britanii.

Fratele său mai mic Albert, tatăl actualei regine Elizabeth II, a fost încoronat rege, purtând numele de George al VI-lea, în mai 1937.

- Victor-Emmanuel al III-lea, regele Italiei începând cu anul 1900, a abdicat la 9 mai 1946 din cauza colaborării cu regimul fascist al lui Mussolini. Fiul său, Umberto al II-lea, "Regele de mai", a luat calea exilului în iunie acelaşi an, a doua zi după referendumul care instaura Republica.

- Mihai I al României a fost constrâns să abdice de către comunişti în decembrie 1947 şi exilat după câteva luni.

- Leopold al III-lea al Belgiei, întronat în 1934, un rege controversat pentru anumite acţiuni din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a abdicat la 16 iulie 1951 în favoarea fiului său, Baudouin I. El a încercat să evite riscurile unui război civil, în contextul întoarcerii pe tronul Belgiei, după şase ani de exil.

- Faruk I al Egiptului a abdicat în iulie 1952 în revoluţia condusă de Nasser, după 16 ani petrecuţi pe tronul ţării. Fiul său, Fuad al II-lea, îl succedă la tron, însă a fost constrâns să plece, alături de familia sa, în exil, un an mai târziu, după proclamarea Republicii, în iunie 1953.

- Marele duce Jean de Luxemburg a abdicat la 7 octombrie 2000, după o domnie de 36 de ani, lăsând locul fiului său cel mare, Prinţul Henri, devenit al şaselea mare duce al monarhiei luxemburgheze. Jean o urmase la rândul său pe mama sa, marea ducesă Charlotte, în urma abdicării din 1964.

- Regele Cambodgiei, Norodom Sihanouk, în vârstă de 81 de ani, a renunţat la coroană la 7 octombrie 2004, după o perioadă de câteva luni de spitalizare la Beijing, din cauza cancerului. Consiliul monarhic l-a ales drept succesor pe unul dintre fiii săi, prinţul Norodom Sihamoni. Urcat pentru prima dată pe tron în 1941, Sihanouk mai renunţase o dată la tron în 1955, în favoarea tatălui său, înainte de a redeveni monarh constituţional în 1993.

- În Liechtenstein, prinţul suveran Hans-Adam II a transmis în 2004 regenţa fiului său mai mare Alois.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici