Principalele date legate de desfăşurarea alegerilor din Afganistan

La 20 august va avea loc cel de-al doilea scrutin prezidenţial din istoria Afganistanului, care se va desfăşura concomitent cu alegerile provinciale, informează AFP, care prezintă principalele date legate de desfăşurarea alegerilor.

26 afișări
Imaginea articolului Principalele date legate de desfăşurarea alegerilor din Afganistan

La 20 august va avea loc cel de-al doilea scrutin prezidenţial din istoria Afganistanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Afganii îşi vor alege astfel şi reprezentanţii în cele 34 de consilii provinciale din ţară (unul pe provincie), într-un scrutin considerat crucial de comunitatea internaţională, dar foarte ameninţat de violenţele rebelilor.

Costul alegerilor este estimat la 223 de milioane de dolari, finanţaţi aproape în întregime de ţările implicate în conflictul afgan, potrivit Comisiei electorale independente.

Conform datelor furnizate de Comisie, campania electorală se desfăşoară în perioada 16 iunie-17 august, ea fiind întreruptă timp de 48 de ore, în zilele de 18 şi 19 august.

Scrutinul va avea loc la 20 august
şi afganii vor vota în aproximativ 7.000 de secţii de vot repartizate în întreaga ţară, cu urne rezervate pentru bărbaţi şi altele pentru femei.

Ele vor fi deschise între orele 07.00-16.00 (05.30-14.30, ora României).

Cetăţenii trebuie să-şi prezinte cărţile de alegător, care vor fi perforate, şi să-şi înmoaie degetul într-o cerneală indelebilă, pentru a evita voturile multiple.

Alegătorii vor avea în faţă două buletine de vot.

Unul verde conţine 41 de candidaţi la alegerile prezidenţiale, între care două femei.

Patru candidaţi au anunţat în presă că se retrag, dar doar unul dintre ei a informat oficial autorităţile electorale, a declarat un oficial însărcinat cu organizarea alegerilor.

Pentru a fi ales, un candidat trebuie să adune majoritatea absolută sau minim 50 la sută plus un vot, la scrutinul din 20 august.

Dacă nici un candidat nu obţine acest rezultat, un al doilea tur va fi organizat după şase săptămâni, pentru a-i departaja pe cei doi candidaţi care au strâns cele mai multe sufragii.

Un al doilea buletin, de culoare maro, este destinat alegerilor pentru consiliile provinciale.

Un număr de 3.196 de candidaţi, între care 328 de femei, se află pe liste, pentru cele 420 de mandate de consilieri provinciali.

Cel puţin un sfert din mandate sunt rezervate femeilor.

Aproximativ 17 milioane de persoane sunt înregistrate pe listele electorale, faţă de aproape 12 milioane la alegerile din 2005.

Comisia electorală independentă declară că a înregistrat aproximativ 116.000 de observatori, dar speră că va atinge numărul de 200.000 până la începerea alegerilor.

Aceştia sunt reprezentanţi ai candidaţilor, independenţi afgani şi străini, precum şi jurnalişti.

Uniunea Europeană trimite 120 de observatori.

Principala instanţă de monitorizare afgană, Fundaţia afgană pentru alegeri libere şi echitabile, ar urma să trimită 7.600 de observatori.

Numătoarea voturilor va avea loc în perioada 20 august-2 septembrie.

Procesul se va efectua manual, în secţiile de vot, imediat după sfârşitul scrutinului.

Urnele vor fi apoi sigilate şi redeschise doar în cazul necesităţii unei noi numărători sau a unei analize aprofundate din cauza unor suspiciuni de fraudă.

Rezultatele preliminare vor fi cunoscute în perioada 3-16 septembrie, iar rezultatul final ar urma să fie anunţat la 17 septembrie, dacă nu apar evenimente neprevăzute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici