Principalii membri ai Guvernului de coaliţie din Marea Britanie

Partidele Conservator şi Liberal-Democrat au format o coaliţie de guvernare în urma alegerilor de la 6 mai din Marea Britanie.

23 afișări
Imaginea articolului Principalii membri ai Guvernului de coaliţie din Marea Britanie

Principalii membri ai Guvernului de coaliţie din Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principalii membri ai noului Guvern britanic:

- David Cameron, în vârstă de 43 de ani, este cel mai tânăr prim-ministru din ultimii 200 de ani.

El a intrat în Parlament în 2001 şi a preluat conducerea partidului său în 2005, la numai 39 de ani, deşi era aproape necunoscut. Cameron promovează "conservatismul modern şi uman".

În iunie 1996, el s-a căsătorit cu moştenitoarea aristocrată Samantha Sheffield. Ei au avut trei copii, dar cel mai mare, care avea un handicap, a decedat în 2009. Cel de-al patrulea copil al lor ar urma să se nască în septembrie.

- Nick Clegg, vicepremier, are 43 de ani. Deşi era aproape necunoscut în urmă cu câteva luni, el a câştigat popularitate în campanie. Clegg a intrat în Parlament în 2005 şi a preluat conducerea liberal-democraţilor în decembrie 2007.

El şi-a desfăşurat până atunci cariera în instituţii europene, alăturându-se Comisiei Europene în 1994 şi, doi ani mai târziu, devenind consilier al comisarului european pentru Comerţ, conservatorul Leon Brittan.

Clegg este căsătorit din 2000 cu Miriam Gonzalez Durantez, o avocată internaţională. Ei au trei fii.

- William Hague, ministru al Afacerilor Externe: un intelectual cu umor caustic, el a condus timp de aproape patru ani Partidul Conservator, înainte de a fi constrâns să demisioneze în urma unei înfrângeri electorale. El a moştenit de la Margaret Thatcher opinii foarte eurosceptice.

Membru al Partidului Conservator de la 15 ani, el a pronunţat la 16 ani un discurs în timpul Congresului anual al conservatorilor, sub privirile fermecate ale "Doamnei de Fier". El a ajuns la Westminster la 28 de ani şi a devenit ministru la 34.

- George Osborne, ministru de Finanţe, 38 de ani. Provenit dintr-o familie fără o vocaţie anume pentru politică, el este un prieten apropiat al lui David Cameron. El era din 2005 purtătorul de cuvânt al conservatorilor pentru Finanţe.

El este partizan al unei reduceri imediate a deficitului şi vrea să confere mai multe prerogative Băncii Angliei. Tot el s-ar afla la originea proiectului de reducere a drepturilor de succesiune.

- Liam Fox, ministru al Apărării, 48 de ani. Medic generalist scoţian, el a pus capăt carierei după alegerea sa în Parlament în 1992. Un an mai târziu, el devine asistent parlamentar al lui Michael Howard, la vremea aceea ministru de Interne.

În timpul înfrângerii conservatorilor în 1997, el era subsecretar de stat pentru Afaceri Externe. Trecut în opoziţie, el se ocupă de mai multe portofolii ale Guvernului din umbră (Sănătate, Afaceri Externe), înainte de a prelua Apărarea în 2005.

- Vince Cable, ministru al Comerţului, 67 de ani. Acest economist de profesie a intrat în Parlament în 1997. El era purtător de cuvânt al Partidului Liberal-Democrat pentru Finanţe din 2003.

El şi-a început cariera în 1966, printr-o misiune de consiliere a Guvernului kenyan. Cable a devenit apoi înalt funcţionar, după care s-a alăturat grupului petrolier Shell în 1990, până în 1997.

- Theresa May, ministru de Interne şi secretar de stat pentru Femei şi Egalitate, 53 de ani. Ea a lucrat la Banca Angliei înainte de a intra în politică. Din 1986 până în 1994, a fost consilier municipal la Merton, în apropiere de Londra.

Ea a fost aleasă în Parlament în 1997. Din 2002 până în 2003, a fost prima femeie preşedinte al Partidului Conservator. După mai multe portofolii, ea l-a preluat pe cel care se ocupă de situaţia femeilor în 2007, apoi Munca şi Pensiile în 2009.

- Kenneth Clarke, ministru al Justiţiei, 69 de ani. Este unul dintre personajele cele mai colorate şi mai influente ale conservatorilor. A fost ministru din 1979 până în 1997, mai ales la Finanţe în perioada crizei economice (1993-1997).

El a candidat de trei ori la preşedinţia conservatorilor (în 1997, 2001 şi 2005), dar nu a câştigat din cauză că este eurofil. Din ianuarie 2009 era purtător de cuvânt pentru Comerţ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici