Prinţul Harry s-a întors în Marea Britanie, după misiunea din Afganistan

Prinţul Harry s-a întors, miercuri, în Marea Britanie, după ce a efectuat o misiune de 20 de săptămâni în Afganistan în calitate de copilot pe un elicopter de luptă, a anunţat Ministerul britanic al Apărării.

280 afișări
Imaginea articolului Prinţul Harry s-a întors în Marea Britanie, după misiunea din Afganistan

Prinţul Harry s-a întors în Marea Britanie, după misiunea din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Londra a anunţat luni că prinţul, al treilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, a părăsit Afganistanul. Înainte de a se întoarce în Marea Britanie, el a efectuat un scurt sejur la o bază britanică din Nicosia, aşa cum fac mulţi militari care se întorc din Afganistan.

"A fost formidabil, a fost o experienţă teribilă (...) Sunt bucuros să mă întorc", a declarat prinţul, la sosirea la baza Royal Air Force din Brize Norton, în sudul Angliei.

Tânărul bărbat în vârstă de 28 de ani a încercat, de asemenea, să atenueze declaraţiile susţinute despre talibani într-un interviu difuzat luni, în care afirma că a ucis câţiva dintre ei. "Când porţi uniformă ţi se cere să faci lucrurile pe care trebuie să le faci", a declarat el.

În interviul difuzat luni şi realizat în timpul misiunii în Afganistan, prinţul Harry a făcut o paralelă între rolul său de pilot şi jocurile video: "Îmi place să cred că degetele mele sunt folositoare", a declarat el.

Aceste cuvinte au generat replici sarcastice din partea unui purtător de cuvânt al talibanilor. "Sunt 49 de ţări cu armament puternic care nu reuşesc să învingă mujahedinii, iar acum, prinţul vine şi compară acest război cu jocurile sale, cu PlayStation", a ironizat Zabiullah Mujahid. "Nu tratăm cu seriozitate comentariile sale, deoarece am văzut cu toţii şi am auzit că la întoarcerea din Afganistan, mulţi soldaţi străini (...) dezvoltă probleme mentale", a adăugat el.

Presa britanică a criticat, de asemenea, aceste declaraţii şi difuzarea lor de către Ministerul britanic al Apărării. "Problema nu este să ştim de gândeşte Harrry. Prinţul nu gândeşte. Prinţul pare incapabil să gândească (...). Problema este să ştim ce a gândit Ministerul Apărării când a permis difuzarea interviului sub această formă", apreciază The Independent într-un editorial publicat miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici