Prinţul moştenitor saudit şi Erdogan s-au întâlnit în Turcia

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a sosit miercuri în Turcia pentru prima dată după ani de zile pentru discuţii cu preşedintele Tayyip Erdogan în vederea normalizării depline a legăturilor care au fost rupte după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit Reuters.

1987 afișări
Imaginea articolului Prinţul moştenitor saudit şi Erdogan s-au întâlnit în Turcia

Prinţul moştenitor saudit şi Erdogan s-au întâlnit în Turcia

Vizita marchează un prim pas în eforturile liderului saudit de a-şi reabilita imaginea dincolo de Golf şi vine în contextul în care Erdogan caută sprijin financiar care ar putea ajuta la ameliorarea economiei turceşti afectate înainte de alegerile strânse pentru preşedinte.

În aprilie, Erdogan a purtat discuţii cu prinţul Mohammed în Arabia Saudită, după o campanie de luni de zile pentru a repara relaţiile dintre puterile regionale, inclusiv renunţarea la procesul turcesc privind uciderea lui Khashoggi în 2018 la Istanbul.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că el şi prinţul Mohammed vor discuta „la ce nivel mult mai înalt” pot duce legăturile în timpul discuţiilor de la Ankara.

Se aşteaptă ca vizita să aducă „o normalizare completă şi o restabilire a perioadei de dinaintea crizei”, a declarat un oficial turc de rang înalt pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

„Va începe o nouă eră”, spune el.

Erdogan l-a întâmpinat pe prinţul Mohammed la palatul prezidenţial din Ankara cu o ceremonie, iar cei doi şi-au strâns mâinile şi s-au îmbrăţişat, înainte de a fi întâmpinaţi de membrii cabinetului turc.

Într-o declaraţie transmisă după discuţii, cele două ţări au subliniat determinarea de a inaugura o nouă perioadă de cooperare în relaţiile bilaterale.

Oficialul turc a precizat că cele două ţări au ridicat restricţiile privind comerţul, zborurile şi difuzarea de seriale TV, fiind, de asemenea, oprită acoperirea mediatică negativă reciprocă.

Cu toate acestea, el a spus că negocierile privind o posibilă linie de schimb valutar, care ar putea ajuta la refacerea rezervelor valutare diminuate ale Turciei, nu se mişcă „atât de repede pe cât se doreşte” şi vor fi discutate în privat între Erdogan şi prinţul Mohammed.

Cele două ţări au discutat, de asemenea, despre îmbunătăţirea cooperării în domeniul comerţului şi în sectoare precum apărarea, energia şi turismul, printre altele, se arată în declaraţia comună. Acesta a adăugat că Ankara a invitat fondurile de investiţii saudite să investească în startup-uri turceşti.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici