Probleme pentru cea mai mare putere a Europei. Germania are nevoie anual de 400.000 de muncitori calificaţi din străinătate

Coaliţia de guvernare a Germaniei doreşte să atragă anual 400.000 de muncitori calificaţi din străinătate pentru a face faţă atât dezechilibrului demografic, cât şi deficitului de forţă de muncă în sectoare cheie, care riscă să submineze redresarea după pandemia de coronavirus.

2112 afișări
Imaginea articolului Probleme pentru cea mai mare putere a Europei. Germania are nevoie anual de 400.000 de muncitori calificaţi din străinătate

"Deficitul de lucrători calificaţi a devenit atât de grav până acum încât încetineşte dramatic economia noastră", a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al partidului FDP, potrivit Reuters

"Putem ţine sub control problema forţei de muncă în curs de îmbătrânire doar printr-o politică modernă de imigraţie... Trebuie să atingem cât mai repede posibil pragul de 400.000 de muncitori calificaţi din străinătate", a adăugat Duerr.

Social-democraţii cancelarului Olaf Scholz, liberalii de la FDP şi Verzii au convenit în acordul lor de coaliţie asupra unor măsuri precum un sistem de puncte pentru specialiştii din ţări din afara Uniunii Europene şi creşterea salariului minim naţional la 12 euro pe oră pentru a face mai atractivă munca în Germania.

Institutul Economic German, favorabil angajatorilor, estimează că forţa de muncă se va reduce cu peste 300.000 de persoane în acest an, deoarece sunt mai mulţi lucrători în vârstă care se pensionează decât tineri care intră pe piaţa muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029, lăsând un deficit acumulat de persoane de vârstă activă în 2030 de aproximativ 5 milioane de persoane. Numărul germanilor care au un loc de muncă a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

După decenii de rate scăzute ale natalităţii şi migraţie inegală, o forţă de muncă în scădere reprezintă, de asemenea, o bombă cu ceas demografică pentru sistemul public de pensii din Germania, în care mai puţini angajaţi sunt împovăraţi cu sarcina de a finanţa pensiile unei mase tot mai mari de pensionari care se bucură de o speranţă de viaţă mai mare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici