Procuratura din Chişinău începe urmărirea penală în cazul protestelor

Procuratura din Chişinău califică drept ilegale şi inadmisibile acţiunile organizatorilor şi participanţilor la întrunirea din 6 aprilie, sub genericul "zi de doliu" şi a iniţiat urmărirea penală în acest caz, relatează BASA-press.

14 afișări
Imaginea articolului Procuratura din Chişinău începe urmărirea penală în cazul protestelor

Procuratura din Chişinău începe urmărirea penală în cazul protestelor (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Potrivit Procuraturii Generale, Ghenadie Brega a organizat la 6 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu participarea activă a liderilor unor partide politice (Vlad Filat, Alexaandru Tănase, V.Ungureanu, V.Pavlicenco, O.Cernei, V.Negacevschi) o întrunire la care au participat câteva sute de persoane.

În organizarea acţiunii de protest au fost încălcate mai multe prevederi ale legii privind întrunirile, printre care desfăşurarea acestora în mod paşnic, doar în locul şi în perioada indicată în declaraţia prealabilă, participanţii fiind obligaţi să respecte legislaţia şi ordinea publică.

Organizatorii şi participanţii au admis însă blocarea arterelor principale de transport, au avut tentative de "deteriorare a mijloacelor de transport public, întrunirea transformându-se într-o dezordine în masă".

În acest caz a fost iniţiată urmărirea penală, având în vedere "organizarea şi participarea activă la dezordine în masă, perturbarea activităţilor transportului şi tentativele de răsturnare şi deteriorare a (mijlocelor de transport) (...)".

De asemenea, potrivit Info-Prim Neo, Ministerul Afacerilor Interne consideră ilegal protestul de luni. Luni seara, circa 15.000 de persoane, potrivit organizatorilor, s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor din 5 aprilie.

"În pofida faptului că în ziua alegerilor parlamentare cetăţenii au dat dovadă de un comportament civilizat, fără a fi înregistrate încălcări grave ale legii, la 6 aprilie, la ora 18.00, un grup elevi şi studenţi au încercat să destabilizeze situaţia şi să încalce ordinea publică din municipiul Chişinău", a declarat marţi, Petru Corduneanu, şeful Direcţiei generale de ordine publică din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, într-o conferinţă de presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici