Prodi: Împotriva imigraţiei este nevoie de fermitate şi reguli, nu de xenofobie

Gestionarea fenomenului imigraţiei se poate face numai prin reguli, fermitate şi colaborare între ţări, însă intoleranţa şi xenofobia sunt fenomene care trebuie combătute, deoarece ele "nu aparţin valorilor şi culturii noastre", afirmă premierul italian Romano Prodi într-o scrisoare publicată luni.

3 afișări
Imaginea articolului Prodi: Împotriva imigraţiei este nevoie de fermitate şi reguli, nu de xenofobie

Prodi: Împotriva imigraţiei este nevoie de fermitate şi reguli, nu de xenofobie

Preşedintele Consiliului de Miniştri detaliază şi justifică, în scrisoarea deschisă publicată de cotidianul Il Messaggero, politica guvernului în domeniul imigraţiei şi siguranţei publice, la câteva zile după incidentul de la Tor di Quinto (Roma), în care un român de etnie rromă este acuzat că a agresat violent o italiancă de 47 de ani, provocând moartea acesteia, şi după episoadele de violenţă la adresa românilor, care au urmat incidentului respectiv.

"Decretul de expulzare de urgenţă a cetăţenilor comunitari periculoşi, din motive de ordine publică şi socială, a fost un act de datorie, nu doar de justiţie. Aşa cum este drept şi o datorie să organizăm tot mai bine cooperarea cu autorităţile române, pentru gestionarea crizei legate de infracţionalitate şi, în mod general, de fluxul de imigranţi", afirmă Prodi în scrisoare, reamintitnd măsuri mai vechi şi actuale dispuse în colaborare cu autorităţile de la Bucureşti, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii româneşti din Peninsulă.

"Este vorba de iniţiative importante, care pot fi amplificate ulterior, şi care dovedesc disponibilitatea deplină a Bucureştiului de a coopera cu noi", subliniază premierul italian. "Pe plan mai general, până la sfârşitul anului, va trebui să punem în aplicare, cu partenerii europeni, o iniţiativă comună de gestionare optimă a fluxului de români spre restul Europei, evitând, în ceea ce ne priveşte, aplicarea unui regim care să permită accesul doar anumitor categorii profesionale".

"Trebuie să continuăm să-i respingem pe cei care încearcă să se stabilească la noi ilegal. Adevărul este că fluxurile de imigranţi nu pot fi oprite. Ele trebuie controlate şi gestionate", subliniază Prodi în scrisoarea către Il Messaggero.

"Reducerea la zero a imigraţiei în ţara noastră nu este posibilă, deoarece este imposibil să ignorăm consecinţele demografiei. Trebuie să învăţăm tot mai mult să privim imigraţia legală ca pe o resursă, un sprijin pentru sistemele noastre economice şi sociale. Unica soluţie este să ne pregătim cât mai bine să le facem faţă".

Ceea ce "nu ne putem permite", precizează premierul italian, este "incriminarea unui popor întreg, din cauza unui individ sau a unei minorităţi". "Trebuie evitat riscul derivelor xenofobe. Deoarece xenofobia şi intoleranţa nu aparţin valorilor şi culturii noastre. (...) Trebuie, de aceea, să continuăm politica noastră de ţară serioasă, europeană, care crede în valorile libertăţii, democraţiei, respectului demnităţii umane şi solidarităţii. (...) Trebuie să continuăm să ne deschidem către cetăţenii altor ţări care decid să vină la noi legal şi să accepte regulile noastre de convieţuire. Cu aceeaşi determinare trebuie să continuăm să-i respingem pe cei care încearcă să se stabilească ilegal la noi şi care nu vor să se conformeze acestor reguli", adaugă Prodi, reamintind "suferinţele şi discriminările suferite în trecut de atâţia (italieni) obligaţi să-şi caute norocul în alte ţări".

Adresându-se României şi românilor, premierul italian afirmă: "Continuu să cred că primirea României în Europa a fost un lucru bun. O demonstrează zilnic munca cinstită a atâtor mii de muncitori români din Italia şi de pe restul continentului. Nu întâmplător românii sunt comunitatea străină cea mai numeroasă din Italia. (...) Realitatea este că România este o ţară prietenă şi că românii sunt un popor cu care conlucrăm în cele mai bune condiţii. Nu putem permite ca o minoritate infracţională, de o parte, şi xenofobă, de cealaltă parte, să distrugă această prietenie şi colaborare de pe urma căreia ambele noastre popoare au de câştigat. "

La câteva zile de la uciderea italiencei Giovanna Reggiani de către un presupus agresor român, continuă polemica politică referitoare la imigraţie şi siguranţă publică, în condiţiile în care opoziţia italiană critică guvernul de centru-stânga al lui Romano Prodi pentru ineficienţa politicilor sale de control al imigraţiei.

Prodi urmează să se întâlnească, săptămâna aceasta, cu omologul său român, Călin Popescu Tăriceanu, la Roma, penru a discuta în detaliu despre situaţia românilor din Peninsulă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici