Producţia de opiu a crescut în Afganistan în 2011

Producţia de opiu a crescut în mod sensibil în Afganistan în 2011, la fel ca şi valoarea acestei producţii, care echivalează cu 9 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, difuzat joi.

263 afișări
Imaginea articolului Producţia de opiu a crescut în Afganistan în 2011

Producţia de opiu a crescut în Afganistan în 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului privind Afganistanul al Biroului ONU pentru combaterea drogurilor şi criminalităţii (ONUDC), valoarea opiului produs în această ţară a atins 1,4 miliarde de dolari (1,09 miliarde de euro), respectiv o creştere de 133 la sută în raport cu anul precedent.

Exporturile de produse derivate de opiu au atins 2,4 milioane de dolari, potrivit estimărilor agenţiei ONU cu sediul la Viena.

"Opiul reprezintă, prin urmare, o parte semnificativă a economiei afgane şi aduce finanţe considerabile insurecţiei, alimentând totodată corupţia", a subliniat Iuri Fedotov, director executiv al ONUDC, citat într-un comunicat.

Cultura de mac în Afganistan, principalul producător mondial de opiu, se întindea pe 131.000 de hectare în 2011, pentru o producţie de 5.800 de tone. În 2010, ONUDC a estimat producţia la 3.600 de tone.

O boală care a afectat plantele de mac a adus o lovitură dură recoltei în 2010, trăgând preţurile în sus.

Preţul este principala motivaţie a cultivării macului pentru cei aproximativ 60 la sută dintre agricultorii intervievaţi, potrivit ONUDC, în timp ce în 2011 randamentul opiului a fost de 11 ori mai mare decât cel al grâului, cea mai mare diferenţă observată din 2003.

Fedotov a subliniat implicarea Guvernului afgan în lupta împotriva opiului. "Dar noi avem nevoie de un angajament mai mare din partea numeroşilor parteneri naţionali şi internaţionali pentru răsturnarea acestei tendinţe îngrijorătoare", a adăugat directorul executiv al ONUDC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici