Progresele înregistrate în Afganistan sunt reversibile, avertizează comandantul ISAF

Progresele înregistrate de 12 ani în Afganistan ar putea să se prăbuşească, în cazul în care comunitatea internaţională încetează susţinerea ţării după 2014, a avertizat vineri generalul Joseph Dunford, comandantul Forţei internaţionale NATO (ISAF) în această ţară.

214 afișări
Imaginea articolului Progresele înregistrate în Afganistan sunt reversibile, avertizează comandantul ISAF

Progresele înregistrate în Afganistan sunt reversibile, avertizează comandantul ISAF (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Progresele pe care le-am înregistrat nu vor fi durabile fără un angajament internaţional pe termen lung", le-a spus mai multor jurnalişti străini comandantul ISAF, care urmează să îşi retragă trupele din Afganistan până la sfârşitul lui 2014.

Donatorii Afganistanului au promis deja Kabulului ajutoare în valoare de câteva miliarde de dolari, după 2014, însă o parte a afganilor se tem că vor fi abandonaţi de către comunitatea internaţională după acest termen şi că se vor trezi antrenaţi într-un nou război civil.

În opinia generalului Dunford sunt necesare investiţii străine în vederea transformării poliţiei şi armatei afgane în forţe de securitate combatante moderne, eficiente şi apte să protejeze populaţia de rebeliunea talibanilor, îndepărtaţi de la putere la sfârşitul lui 2001, de când luptă împotriva Guvernului de la Kabul, susţinut de ISAF.

"Nu suntem, încă, acolo unde doream să fim" în materie de stabilizarea ţării, a adăugat comandantul ISAF. În opinia sa, "o prezenţă internaţională continuă în domeniul politic, al securităţii şi dezvoltării este necesară pentru a stabiliza progresele pe care le-am înregistrat în ultimii ani".

"Oare, este peren efortul depus până acum? Aş spune că nu, până când nu vom dezvolta proceduri (şi) instituţii necesare susţinerii unei armate naţionale moderne", a subliniat el.

Declaraţiile generalului Dunford se înscriu într-un context general de îngrijorare cu privire la situaţia Afganistanului, care continuă să fie instabil cu un an şi jumătate înaintea retragerii programate a majorităţii celor 100.000 de militari ISAF şi cu mai puţin de un an înaintea unui scrutin prezidenţial foarte nesigur, în urma căruia va fi desemnat succesorul lui Hamid Karzai, ales de două ori, dar care nu mai are dreptul la un nou mandat.

"Dacă aceste alegeri nu vor fi percepute ca deschise, libere şi echitabile, oamenii nu vor fi mulţumiţi, iar acest lucru ar putea provoca violenţe", a avertizat în legătură cu alegerile prezidenţiale generalul Dunford.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici