Propunerile făcute de Iohannis pentru intensificarea prezenţei NATO în zona Mării Negre. România va participa la Misiunea NATO în Irak

România a făcut propuneri concrete pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Mării Negre, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la summitul Alianţei Nord-Atlantice, pledând pentru o "abordare unitară" pe flancul estic.

1100 afișări
Imaginea articolului Propunerile făcute de Iohannis pentru intensificarea prezenţei NATO în zona Mării Negre. România va participa la Misiunea NATO în Irak

Propunerile făcute de Iohannis pentru intensificarea prezenţei NATO în zona Mării Negre

România a făcut propuneri concrete pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Mării Negre, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la summitul Alianţei Nord-Atlantice, pledând pentru o "abordare unitară" pe flancul estic.

"În primul rând, trebuie să asigurăm capacităţi mai puternice de apărare şi descurajare. Eforturile pentru coerenţa şi eficienţa Prezenţei avansate sunt încă în curs. Trebuie să avem forţele corespunzătoare, cu disponibilitatea adecvată şi cu capacitatea de manevră, cu o structură de comandă adecvată şi capabilităţi corespunzătoare pentru a acţiona în mod eficient ca forţă reală pentru descurajare", a afirmat Klaus Iohannis la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.

"Avem nevoie de o abordare unitară şi de o planificare militară unificată pentru întregul flanc estic. Trebuie să implementăm în totalitate abordarea coerentă în regiune pe toate dimensiunile - terestru, maritim şi aerian. România a făcut propuneri concrete privind suplimentarea Prezenţei avansate în regiunea Mării Negre. Acţionăm în sensul intensificării disponibilităţii Brigăzii multinaţionale pe care o găzduim. Acest lucru o va face capabilă să acţioneze în toate circumstanţele, inclusiv în cazul conflictelor şi crizelor. În acelaşi timp, România s-a oferit să găzduiască un centru multinaţional de comandă şi control (...) pentru susţinerea Prezenţei avansate, în scopul asigurării coordonării aducerii efectivelor suplimentare", a adăugat Iohannis.

"În al doilea rând, avem nevoie de luarea rapidă a deciziilor şi de o disponibilitate militară suplimentată. De aceea, îi mulţumesc preşedintelui Donald Trump pentru Iniţiativa privind disponibilitatea", a subliniat Iohannis, pledând şi pentru intensificarea rolului NATO în combaterea terorismului. "Trebuie să continuăm eforturile pentru eliminarea reţelei teroriste Stat Islamic. România contribuie cu instructori militari pentru Forţele speciale irakiene, iar în scurt timp vom contribui cu jandarmi. De asemenea, vom participa la Misiunea NATO în Irak pe care o decidem astăzi", a spus Iohannis.

"Împărţirea în comun a sarcinilor reprezintă cheia pentru eforturile noastre în sensul descurajării. România a acţionat în acest sens: în 2017 am alocat 2% din PIB pentru apărare şi am făcut progrese importante în cheltuirea fondurilor pentru modernizarea forţelor noastre armate, având astfel unul dintre cele mai mari creşteri anuale a procentelor în cadrul NATO. Peste 33% din fonduri au fost alocate achiziţiilor majore de echipamente, iar anul acesta se va ajunge la 35%. Ne angajăm ferm să continuăm", a concluzionat Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici