Protest la Barcelona faţă de arestarea unor membri ai mişcării "indignaţilor"

O mie de persoane au manifestat luni la Barcelona (nord-est) pentru a protesta faţă de arestarea unor membri ai mişcării "indignaţilor", suspectaţi de implicare în incidente din iunie, când un grup a încercat să împiedice o sesiune a Parlamentului catalan.

164 afișări
Imaginea articolului Protest la Barcelona faţă de arestarea unor membri ai mişcării "indignaţilor"

Protest la Barcelona faţă de arestarea unor membri ai mişcării "indignaţilor" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii s-au adunat în piaţa Catalonia, din centrul oraşului, şi au mers până la sediul Guvernului regional. Manifestaţia s-a încheiat fără incidente.

Poliţia regională din Catalonia a început să aresteze luni unele dintre cele 22 de persoane suspectate de implicare în incidentele din iunie. Cel puţin patru dintre ele au primit o citaţie pentru a compărea joi în faţa Audienţei Naţionale, cea mai înaltă instanţă penală spaniolă, înainte de a fi eliberate.

Justiţia spaniolă a decis la începutul lui septembrie să demareze o anchetă privind busculadele care s-au soldat cu rănirea uşoară a 23 de persoane, la 15 iunie, când poliţia a degajat accesul la Parlamentul regional, blocat de manifestanţi.

Parlamentarii care soseau la Parlamentul catalan au fost primiţi cu huiduieli şi vizaţi de jeturi de vopsea roşie şi alte obiecte.

Judecătorul Eloy Velasco de la Audienţa Naţională a decis să demareze o anchetă după o plângere depusă de mişcarea de extremă-dreapta Manos Limpias (Mâini Curate).

Blocând accesul la Parlament, "indignaţii" voiau să împiedice votarea bugetului pe 2011 pentru Catalonia, care prevedea reducerea cu 10 procente a cheltuielilor publice, prestaţiilor sociale şi sectorului sănătăţii.

Mişcarea "indignaţilor", apărută în Spania la 15 mai, reuneşte tineri, dar şi alţi cetăţeni care protestează faţă de şomaj (20,89 la sută din populaţia activă), precaritatea socială, politicienii acuzaţi că nu îi reprezintă şi derivele capitalismului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici