Proteste antiguvernamentale în Iran: Cel puţin două persoane au fost ucise

Cel puţin două persoane au fost ucise, duminică, în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, iar guvernul de la Teheran a avertizat că demonstranţii "vor plăti un preţ mare" pentru încălcarea legii, relatează site-ul agenţiei Reuters.

735 afișări
Imaginea articolului Proteste antiguvernamentale în Iran: Cel puţin două persoane au fost ucise

Proteste antiguvernamentale în Iran: Cel puţin două persoane au fost ucise

Potrivit unor surse oficiale, cele două victime au fost raportate în cursul nopţii în urma unei demonstraţii în localitatea Dorud, aflată în provincia vestică Lorestan.

Guvernatorul provinciei Lorestan a dat vina pe presupuşi agenţi străini pentru aceste crime. "Nu au existat focuri de armă din partea poliţiei şi a forţelor de securitate. Am găsit dovezi privind implicarea duşmanilor revoluţiei, grupurile Takfiri (n.a. - denumire folosită pentru militanţi sunniţi, în special ai organizaţiei teroriste Stat Islamic) şi agenţi străini, în acest conflict. Protestul din Dorud este ilegal, mai mulţi oameni ieşind pe străzi în urma apelurilor din partea unor grupări ostile, rezultând confruntări violente", a spus Habibollah Khojastehpour.

Acestea sunt primele decese de la izbucnirea valului de proteste, joi, şi la răspândirea acestora în toate regiunile din Iran. Este cel mai mare conflict de stradă cu care se confruntă Iranul din 2009, atunci când a fost contestată realegerea preşedintelui Mahmud Ahmadinejad.

Ministrul iranian de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, a avertizat că "persoanele care dăunează proprietăţii publice, încalcă legea şi ordinea şi creează nelinişte sunt responsabile pentru acţiunile lor şi vor plăti un preţ mare".

Demonstranţii se declară nemulţumiţi în privinţa dificultăţilor economice şi a faptelor de corupţie din ţară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi conducerea clericală care se află la putere de la revoluţia din 1979.

Preşedintele Hassan Rouhani este de asemenea vizat de proteste, întrucât a fost ales pentru a garanta drepturile la libera exprimare şi de întrunire, potrivit manifestanţilor.

Principala realizare a lui Rouhani, acordul nuclear încheiat cu puterile mondiale în 2015, care a limitat programul nuclear iranian în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor internaţionale, nu aduce încă beneficiile economice promise de către guvernul de la Teheran. Şomajul a crescut la 12,4% în acest an, cu 1,4% mai mult faţă de 2016.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici