PROTESTE de amploare în Spania: Mii de persoane au manifestat la Madrid împotriva măsurilor de austeritate

Mii de manifestanţi s-au adunat marţi seară la Madrid strigând "demisia", în apropiere de Congresul deputaţilor spanioli reunit pentru a dezbate bugetul pe 2013, ca protest faţă de politica de austeritate adoptată de guvernul de dreapta.

786 afișări
Imaginea articolului PROTESTE de amploare în Spania: Mii de persoane au manifestat la Madrid împotriva măsurilor de austeritate

PROTESTE de amploare în Spania: Mii de persoane au manifestat la Madrid împotriva măsurilor de austeritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Răspunzând la apelurile lansate pe reţelele de socializare de către mişcarea "indignaţilor" sub deviza "Încercuiţi Congresul", protestatarii s-au confruntat cu cordoane de poliţie răspândite în tot cartierul.

Pe barierele amplasate în marea piaţă Neptuno, aceştia au desfăşurat un afiş imens pe care stătea scris "Demisia, PPSOE", o siglă ce le reuneşte cele două mari partide spaniole, Partidul popular (PP) şi Partidul socialist (PSOE).

Sub aceasta, manifestanţii îngenuncheaseră pentru a lipi mici afişe de carton scrise de mână, purtând sloganuri inventate de ei. "Guvernul ne cere să avem răbdare, dar noi strigăm nesupunere" sau "Un euro din patru pentru a plăti o datorie ilegitimă".

Deputaţii s-au reunit marţi pentru a dezbate bugetul pe 2013 al Spaniei ce prevede economii în valoare de 39 de miliarde de euro în cadrul politicii de austeritate aplicată de guvernul lui Mariano Rajoy cu un total de 150 de miliarde în economii între 2012 şi 2014.

Această politică ce include reducerea salariilor şi a indemnizaţilor de şomaj precum şi creşterea impozitelor mai ales a TVA impune sacrificii pentru numeroşi spanioli în timp ce şomajul, afectând aproape 25 la sută din populaţi activă, nu încetează să crească.

"Oamenii din stradă simt că nu sunt respectaţi", declară Noelia Urdiales, o educatoare în vârstă de 34 de ani, care denunţă "tăierile bugetare în sănătate şi educaţie, împotriva celor mai vulnerabili".

"Totul este supus sistemului bancar internaţional. Aceştia suprimă drepturile oamenilor. Este o persecutare a săracilor", adaugă Rafael Martinez, un contabil în vârstă de 48 de ani aflat în şomaj de un an.

"Băncile s-au îndatorat dincolo de posibilităţile lor susţinând că ar trebui să îi salvăm cu bani noştri", afirma un mic afiş lipit pe barajul poliţiei pentru a denunţa planul de ajutorare al băncilor negociat cu zona euro pentru o sumă care ar putea atinge o sută de miliarde de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici