Proteste în Slovacia, pe fondul asasinării jurnalistului Jan Kuciak. Zeci de mii de persoane au cerut demisia premierului Fico

Zeci de mii de slovaci au ieşit să protesteze, vineri, în Bratislava şi în alte oraşe din Slovacia, cerând demisia premierului Robert Fico, pe fondul asasinării jurnalistului Jan Kuciak, care investiga activităţile unui grup infracţional de origine italiană, relatează site-ul agenţiei Dpa.

1082 afișări
Imaginea articolului Proteste în Slovacia, pe fondul asasinării jurnalistului Jan Kuciak. Zeci de mii de persoane au cerut demisia premierului Fico

Zeci de mii de persoane protestează în Slovacia, cerând demisia premierului Robert Fico

Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost găsiţi morţi în propria locuinţă, pe 25 februarie, la trei zile după ce fuseseră împuşcaţi. Din acest motiv, preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a făcut apel, duminică, la remanierea guvernului sau organizarea unor alegeri anticipate.

Robert Fico deţine funcţia de premier al Slovaciei încă din anul 2012. Manifestanţii au avut pancarte cu mesaje în care făceau apel la o "Slovacie respectabilă" şi în care cereau ca "Slovacia să nu se transforme într-un stat controlat de mafie".

Pe alte pancarte era cerută demisia premierului Fico. Organizatorii au declarat că evenimentele de vineri reprezintă cele mai mari proteste care au avut loc la Bratislava din 1989, când au fost organizate manifestaţii împotriva partidului comunist din fosta Cehoslovacie. O delegaţie UE aflată în vizită a declarat că situaţia este îngrijorătoare. "Am observat o ţară divizată, care este aproape traumatizată", a declarat Ingeborg Graessle, un membru al Parlamentului European din Germania. Graessle a adăugat că delegaţia UE este convinsă că agenţiile guvernamentale ale Slovaciei vor putea rezolva crima cu ajutorul organizaţiei Europol.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici