Proteste violente faţă de recunoaşterea Kosovo, la Podgoriţa (Video)

Cel puţin 34 de persoane, dintre care zece poliţişti, au fost răniţi uşor, luni, la Podgoriţa, într-o serie de incidente produse la încheierea unei manifestaţii de protest faţă de decizia Guvernului de a recunoaşte independenţa Kosovo, potrivit unei surse medicale.

36 afișări
Imaginea articolului Proteste violente faţă de recunoaşterea Kosovo, la Podgoriţa (Video)

Proteste violente faţă de recunoaşterea Kosovo, la Podgoriţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cel puţin 34 de persoane, dintre care 23 de poliţişti, au fost răniţi şi internaţi în centrul medical de urgenţă din Podgoriţa", a declarat Vladimir Dobricanin, directorul spitalului. "Majoritatea au suferit răni uşoare", a adăugat acesta.

Calmul a fost restabilit în capitala muntenegreană în jurul orei 21.15 (22.15, ora României), dar poliţia a menţinut un efectiv semnificativ pe străzile oraşului.

Incidentele au avut loc la încheierea unei manifestaţii la care au participat circa 10.000 de simpatizanţi ai opoziţiei prosârbe care au cerut Guvernului condus de Milo Djukanovici să anuleze această decizie.

O parte dintre protestatari au forţat cordonul de poliţişti amplasat în faţa Parlamentului, aruncând cu cocteiluri Molotov şi pietre şi spârgând mai multe ferestre.

Poliţiştii au răspuns cu tiruri de gaze lacrimogene iar mulţimea a fost dispersată.

Manifestanţii au început să alerge pe străzi, spărgâd vitrinele magazinelor şi incendiind pubelele de gunoi. Poliţia a anunţat că a reţinut 28 de persoane.

Bulevardul principal din capitala muntenegreană şi mai multe străzi din apropiere au fost blocate de forţele de ordine care au format cordoane de protecţie în faţa instituţiilor guvernamentale, Parlamentului şi Preşedinţiei.

Două elicoptere ale poliţiei au survolat locul unde s-a desfăşurat manifestaţia.

Guvernul muntenegrean a decis, joi, să recunoască independednţa Kosovo.

Participanţii la manifestaţie, organizată de patru partide de opoziţie prosârbe, au dat Guvernului un termen limită care a expirat, joi, la ora 11.00 (12.00, ora României), pentru a reveni asupra "deciziei ilegale" şi au cerut Parlamentului să convoace un referendum pentru ca populaţia să se poată pronunţa în privinţa recunoaşterii sau nu a noului stat vecin.

Protestatarii au scandat sloganuri împotriva premierului Djukanovici pe care l-au acuzat că a "trădat Kosovo" şi au scandat "Trădare, trădare" şi "Kosovo este Serbia".

"Aceasta este cea mai ruşinoasă decizie din istoria Muntenegrului", a declarat în faţa mulţimii episcopul Amfilohie Radovici, reprezentant al Biserii Ortodoxe Sârbe.

Peste 30 la sută din cei 650.000 de locuitori ai Muntenegrului se declară sârbi. Statul adriatic s-a desprins de Serbia în iunie 2006 în urma unui referendum.

Recunoaşterea independenţei Kosovo de către Muntenegru şi Macedonia a iritat Belgradul care a cerut ambasadorilor celor două foste republici iugoslave să părăsească ţara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici