Proteste violente în capitala Ecuadorului: Preşedintele ţării a declarat stare de urgenţă la nivel naţional | FOTO, VIDEO

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a declarat stare de urgenţă la nivel naţional în urma unor proteste violente cauzate de decizia autorităţilor de eliminare a subvenţiilor la carburanţi, informează Reuters.

991 afișări
Imaginea articolului Proteste violente în capitala Ecuadorului: Preşedintele ţării a declarat stare de urgenţă la nivel naţional | FOTO, VIDEO

Stare de urgenţă în Ecuador

Decizia de eliminare a subvenţiilor face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri fiscale propuse de actualul Guvern. În urma eliminării subvenţiei, preţul motorinei s-a dublat, iar în cazul benzinei preţurile au avut o creştere mai moderată.

Mii de persoane au protestat în capitala ţării, Quito, faţă de această măsură. Unii dintre protestatari au devenit violenţi, aruncând cu pietre în poliţişti, astfel încât forţele de ordine au fost nevoite să utilizeze gaze lacrimogene. Printre protestatari s-au numărat şoferi de taxi, autobuz sau camion, dar şi studenţi şi membri de sindicat. Un lider al mişcării a declarat că intenţia protestatarilor este aceea de a „paraliza” întreaga ţară până când Guvernul va reintroduce subvenţiile la carburanţi.

Oficialii de la Quito au apărat, însă, această măsură şi au susţinut că ea este necesară pentru combaterea contrabandei, dar şi pentru revitalizarea economiei ţării sud-americane.

Lenin Moreno, aflat la putere din 2017, a declarat că aceste subvenţii „perverse” şi extrem de costisitoare, care au fost acordate în ultimii 40 de ani, au afectat puternic economia. El a adăugat că nu le va permite protestatarilor să „paralizeze” ţara.

„Pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru evitarea haosului, am declarat stare de urgenţă naţională”, a spus Moreno. Măsura luată de acesta implică suspendarea unor drepturi cetăţeneşti şi permite Armatei să acţioneze pentru menţinerea ordinii. „Eu am curajul să iau măsurile corecte pentru naţiune”, a mai spus preşedintele.

Proteste faţă de măsurile economice luate de Guvern au fost organizate şi în alte oraşe din Ecuador, precum Guayaquil şi Cuenca. Ministrul de Interne, Maria Romo, a declarat că 19 persoane au fost reţinute în timpul protestelor, însă presa din Ecuador se aşteaptă ca numărul acestora să crească.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici