Punct de cotitură pentru NATO. Ameninţarea principală nu mai este Rusia. Declaraţiile secretarului general al NATO

Combaterea ameninţării reprezentate de creşterea Chinei va fi o parte foarte importantă pentru NATO, a spus şeful alianţei, marcând un punct de cotitură în stragia alianţei înfinţate pentru a combate ameninţarea reprezentată de Rusia, atunci URSS.

46689 afișări
Imaginea articolului Punct de cotitură pentru NATO. Ameninţarea principală nu mai este Rusia. Declaraţiile secretarului general al NATO

Punct de cotitură pentru NATO. Ameninţarea principală nu mai este Rusia. Declaraţiile secretarului general al NATO

Într-un interviu acordat Financial Times, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că China are deja un impact asupra securităţii europene prin capacităţile sale cibernetice, noile tehnologii şi rachetele cu rază lungă de acţiune. El a spus că modalitatea de apărare a aliaţilor NATO în faţa acestor ameninţări va fi un punct de „temelie” în noua doctrină a alianţei.

Alianţa militară s-a concentrat zeci de ani pe combaterea Rusiei şi, din 2001, a terorismului. Noul accent pe China vine pe fondul unei schimbări a orientării geopolitice a SUA către un conflict hegemonic cu Beijingul.

„NATO este o alianţă între America de Nord şi Europa. Dar această regiune se confruntă cu provocări globale: terorism, atacuri cibernetice, dar şi creşterea Chinei. Deci, atunci când vine vorba de întărirea apărării noastre colective, este vorba şi despre cum să abordăm ascensiunea Chinei ”, a spus Stoltenberg.

NATO va adopta noul său concept strategic la un summit ce va avea loc vara viitoare. Summitul va contura obiectivele alianţei pentru următorii 10 ani. Versiunea actuală, adoptată în 2010, nu menţionează China.

O schimbare a atenţiei NATO spre China lasă însă multe semne de întrebare în Europa. Pentru Europa ameninţarea imediată pare să rămână Rusia şi terorismul.

Într-o declaraţie în prima parte a anului, referindu-se la China, preşedintele Franţei a spus că Alianţa trebuie să se concentreze pe misiunile sale, şi nu să se disperseze în conflicte care privesc alte continente, departe de frontierele sale.

Şi pentru Europa de Est o schimbare a "adversarului" ridică semne de îngrijorare. Pentru regiune ameninţarea imediată încă pare a fi Rusia.

Stoltenberg spune însă în interviul acordat FT că Rusia şi China nu ar trebui privite ca ameninţări separate.

„În primul rând China şi Rusia lucrează strâns împreună. În al doilea rând, atunci când investim mai mult în tehnologie. . . le vizăm pe ambele".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici